Hans Egedes hus bliver restaureret

Restaureringen af grønlands første europæiske hus, Hans Egedes hus, er i gang. Selvom det kun er facaden, som skal males, kræver det et stort arbejde.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
03. oktober 2017 10:44

I kolonihavnen i Nuuk ligger et gult hus mellem Hans Egedes- og John Møllers vej. Der er liv i huset og prominente gæster året rundt, men ingen bor der.

Bygningen er fredet, fordi murene, taget og resten af huset er en betydningsfuld del af Grønlands historie. Ja, faktisk en vigtig del af hele Rigsfællesskabets historie. Det var nemlig her, præsten Hans Egede boede fra 1728, da han grundlagde kolonien Godthåb. Huset er dermed Grønlands første hus bygget efter europæisk tradition.

LÆS OGSÅ Historiske bygninger i Ilimanaq klar til at åbne

- Da Hans Egede flyttede fra Håbets Ø og kom her til byen byggede han det her hus til sig selv, mandskab og så blev den også brugt som en kirke, siger restaureringsarkitekt fra Nationamuseet, Inge Bisgaard. 

I dag bliver huset blandt andet brugt, når Inatsisartut samles inden de går i procession til kirken i forbindelse med åbningen forårs- og efterårssamlingen.

Bygningens facade har set slidt ud og falmet i farven de seneste år, og derfor har det været en vigtig opgave at få udført. Huset spiller nemlig også en vigtig rolle i fremtiden, selvom huset er en gammel sag, fortæller Inge Bisgaard:  

- Det er meget vigtigt for folket at have en historie. Vi ved ihvertfald at det er et af de ting som turisterne kommer og kigger efter hvad der er for nogle mennesker der bor i den her by. Og det betyder meget, at vi har bevaret vores bygnings kulturarv, som fortæller hvordan vi startede og hvordan vi har udviklet os.

LÆS OGSÅ Kirken i Ittoqqortoormiit er faldefærdig

Men, det er ikke bare en gang maling og spartel masse, fortæller Johan Olsvig, der er med til at male bygningen. Håndværkerne skal nemlig forsøge at male huset efter de samme traditioner, som dengang huset blev opført: 

- Bygningen er anderledes. Man er nødt til at arbejde mere omhyggeligt og det tager længere tid at male den, siger Johan Olsvig.

Grønland har bevaret Hans Egedes hus i næsten 290 år, og planen er, at huset skal stå i mange generationer frem, fortæller Inge Bisgaard:

- Den skal stå til evig tid, det er vores håb, sådan så vores tip tip tip oldebørn kan have glæde af den, siger restaureringsarkitekt fra Nationamuseet, Inge Bisgaard.