Hanne er mor til 16-årig i Kina: Jeg er glad for, at hun kommer hjem nu

- Jeg troede først, at hun var smittet, siger Hanne Sørensen om en besked fra sin datter, der er på udveksling i Guangzhou.
Aka Jensen bor hos en værtsfamilie i Guangzhou, som ligger cirka 1000 kilometer fra Wuhan. Men der er også smittede i Guangzchou.  Foto © : Privat
Skrevet af Christine Hyldal
04. februar 2020 05:43

Natten til fredag fik Hanne Sørensen ikke meget søvn. Kort før klokken 01 fik hun nemlig en besked fra sin datter, der bor i Kina.

16-årige Aka Jensen bor lige nu i en millionby i Kina, hvor hun er på udveksling – en millionby, hvor der også er folk, som er smittede med coronavirus.  

Coronavirus
- Det første tilfælde af den nye coronavirus er sporet til den 8. december sidste år.

- Udbruddet af sygdommen begyndte hos personer, der havde været på et fiskemarked i den kinesiske by Wuhan, hvor der er også er fundet spor af smitte.

- WHO erklærede 30. januar 2020 udbruddet for en folkesundhedsmæssig krise af international betydning.

- Coronavirus smitter fra person til person ved kontakt og bliver sammenlignet med sygdommen SARS.

- Der er registreret 20.679 personer, der er smittet med coronavirus.

- Coronavirus har er registreret i 24 lande ud over Kina, blandt andet i Sverige.

- 427 personer er døde af coronavirus, et dødsfald er sket i Filippinerne, de resterende 426 dødsfald er sket i Kina.

- Ti danskere er blevet evakueret til Danmark fra den virusramte Hubei-provins. To er blevet sat i hjemmekarantæne på grund af en vurdering om høj risiko for smitte.

Kilde: Statens Serum Institut, Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol, DR 

Egentlig skulle 16-årige Aka først være rejst hjem til juni – men på grund af coronavirus vil hun blive sendt på et fly, som lander i København 6. februar. Det har det selskab, som har arrangeret datterens ophold, oplyst forældrene om - og det var det, som hun skrev til sin mor i Nuuk klokken 01 natten til fredag.

 

LÆS OGSÅ Beredskab aktiveret: Vi er forberedt, hvis virussen kommer til Grønland

- Hun var ked af det. Hun vil ikke hjem, fortæller Hanne Sørensen, der med ét blev lysvågen.

- Aka havde optaget en lydfil i beskeden, hvor hun græd. Da jeg hørte det, troede jeg først, at hun var smittet. Jeg blev meget overrasket og lidt skræmt, fortæller moren om sin første reaktion. Men da hun lyttede lidt mere, gik det op for hende, hvad der egentlig var på færde. 

- Jeg blev glad, da jeg hørte, at hun skulle hjem. Jeg har jo været bekymret. Men jeg er også ked af det, fordi hun er så ked af det. 

Siddet indenfor i en måned

Den sidste måned har ellers ikke været særlig spændende for Aka Jensen. Hun bor hos en værtsfamilie i Guangzhou, som ligger cirka 1000 kilometer væk fra Wuhan. Wuhan er den by, corona-smitten startede i. Men der er også smittede i Guangzhou. 

- For et par uger siden fik jeg at vide, at der er cirka 100 smittede i Guangzhou. Det er dog en kæmpe storby med 13 millioner indbyggere, fortæller Hanne Sørensen.

LÆS OGSÅ To danskere sættes i hjemmekarantæne efter evakuering

Alligevel har Aka Jensen været i karantæne i en måned. Den familie, som hun bor hos, vil knap nok lade hende gå udenfor. Og hvis hun skal ud, skal hun have en maske på. Men værtsfamilien tager hele virakken med ro, fortæller Hanne Sørensen.

Foto © : Privat

- Hvis hun vil have en sodavand i Seven Eleven, henter hendes værtsfamilie den til hende. 

- Hun sidder bare hjemme hver dag og ser tv. Der er heller ingen undervisning. 

En fin beslutning

- For mig har den sidste måned været skræmmende, for jeg vil jo ikke have, at min datter bliver smittet – jeg har tænkt meget på det. Virus spredes gennem luften, siger Hanne Sørensen.

Og nu går der kun nogle ganske få dage, inden Aka Jensen sidder på et fly til København. Her skal hun blive i et par uger, har hendes mor besluttet, og derefter går turen videre hjem til Nuuk. 

- Det er en fin beslutning, at alle de udvekslingsstuderende skal rejse hjem fra Kina. Sikkerhed frem for alt, siger Hanne Sørensen.  

Foto © : Privat