Beredskab aktiveret: Vi er forberedt, hvis virussen kommer til Grønland

Risikoen for at coronavirus kommer til Grønland er fortsat lav, men Epidemikommissionen har fredag valgt at aktivere beredskabet.
Kinesisk sundhedspersonale kigger på en CT-scanning af en patient i forbindelse med overvågningen af coronavirus på Zhongnan Hospitalet på Wuhan Universitetet. Foto © : China Daily/Reuters/Ritzau Scanpix
03. februar 2020 11:42

Hvis coronavirus skulle komme til Grønland ombord på en person, så er myndighederne parate til at tage sig af situationen.

Det fortæller Epidemikommissionen, der har aktiveret landets virusberedskab.

- Epidemikommissionen har udarbejdet retningslinjer for, hvordan vi håndterer en situation i Grønland, siger medlem i kommissionen, Svend Foldager.

Coronavirus
- Det første tilfælde af den nye coronavirus er sporet til den 8. december sidste år.

- Udbruddet af sygdommen begyndte hos personer, der havde været på et fiskemarked i den kinesiske by Wuhan, hvor der er også er fundet spor af smitte.

- WHO erklærede 30. januar 2020 udbruddet for en folkesundhedsmæssig krise af international betydning.

- Coronavirus smitter fra person til person ved kontakt og bliver sammenlignet med sygdommen SARS.

- Der er registreret 17.383 personer, der er smittet med coronavirus.

- Coronavirus har er registreret i 24 lande ud over Kina, blandt andet i Sverige.

- 362 personer er døde af coronavirus, et dødsfald er sket i Filippinerne, de resterende 361 dødsfald er sket i Kina.

- Ti danskere er blevet evakueret til Danmark fra den virusramte Hubei-provins. To er blevet sat i hjemmekarantæne på grund af en vurdering om høj risiko for smitte.

Kilde: Statens Serum Institut, Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, DR 

I et svar på et paragraf 37-spørgsmål forklarer naalakkersuisoq for sundhed, Martha Abelsen (S), at sundhedsvæsenet har mulighed for at undersøge personer for smitte med coronavirus i samarbejde med Statens Serum Institut i Danmark.

LÆS OGSÅ WHO slår alarm: Virus udgør en international sundhedskrise

Sundhedsvæsenet har også fået en vejledning til at håndtere både smittede og mistanke om smittede. Og så har man sikret sig, at der er det nødvendige udstyr til at håndtere en situation med en smittet, for eksempel beskyttelsesudstyr.

Risikoen er lav i Grønland

Naalakkersuisoq for sundhed og Epidemikommissionen slår dog begge fast, at risikoen for at coronavirussen kommer til Grønland, fortsat er lav.

- Der har ikke været mistanke om corona-virus eller registreret nogen tilfælde af den nye virus i Grønland, men vi følger udviklingen nøje, siger landslæge i Grønland, Henrik L. Hansen, der er medlem af kommissionen.

Landslægen forklarer, at virussen er alvorlig, men nedtoner samtidig faren.

- De hidtidige erfaringer viser, at næsten alle smittede bliver raske igen, siger han.

Coronavirus smitter ved tæt kontakt til syge personer, og derfor er den ikke så smittefarlig. Det er især familiemedlemmer og sundhedspersoner, der bliver smittet, forklarer landslægen.

Ingen kinesiske arbejdere til Grønland

Epidemikommissionen følger udviklingen løbende, og det er op til dem at belutte, hvilke tiltag der skal sættes i gang for at forhindre, at virussen kommer til Grønland.

Kommissionen følger Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og derfor er der lige nu ikke nogle former for indrejseforbud til Grønland.

LÆS OGSÅ Coronavirus har trukket Epidemikommissionen på arbejde

Men på grund af indstillede flyruter i Kina er der kinesisk arbejdskraft, der ikke kan komme til Grønland, oplyser kommissionen.