Handicaptalsmand: Dybt utilfredsstillende rejseforhold for handicappede

Transportforholdene for handicappede er dybt utilfredsstillende, siger handicaptalsmanden, Christina Johnsen.

I Qaqortoq har man en institution for personer med vidtgående handicap. Her har man flere gange oplevet vanskeligheder med transport af patienter - især når de skal sejle ind og ud af byen.

Næsten alle beboere i institutionen er kørestolsbrugere. Og hvis de skal med skib ind eller ud af byen, skal de bruge en landgangsbro, der ikke er tilegnet kørestole.

- De skal af kørestolen og ombord på skibet. Det er meget tungt det hele. De kan både være høje og lave. Man føler sig meget afmægtig, siger Buuti Egede fra handicapinstitutionen i Qaqortoq, Ivaaraq.

Handicapinstitutionen er heller ikke særligt tilfredse med, at der ikke er en ankomsthal eller et ventested til de rejsende passagerer i havnen ved Kongebro.

- Vi har heldigvis en chauffør, der hurtigt kan nå frem. Hvis ikke skulle de stå udenfor længe, siger Buuti Egede.

Det gør mig bange

Handicaptalsmand Christina Johnsen har stor medfølelse med de handicappede i Qaqortoq, for hun synes selv, at landgangsbroen til skibene er farlig at gå på.

- Jeg er selv dårligt gående og har haft brækket et ben, så det gør mig bange. Hvordan må det ikke være for personer i kørestol, rollator og gravide? Det bør være muligt for os alle at kunne rejse trygt, siger hun.

I sommer var hun selv i Sydgrønland for at undersøge de handicappedes forhold. 

- Vi rejste med båd i Sydgrønland. Vi så ikke et ankomsthal eller ventested en eneste gang, selv om nogle af de rejsende er kørestolsbrugere og dårligt gående. De kan være ældre, der skal til Sana og Rigshospitalet. Der er mange rejsende, og alle bør have mulighed for at rejse trygt, siger handicaptalsmand Cristina Johnsen.

LÆS OGSÅ Handicaptalsmand tager på rundrejse til byer og bygder

Det er ikke kun for kørestolsbrugerne i Qaqortoq, at transportforholdene er sådan. Handicaptalsmanden påpeger også trapperne i lufthavnen i Kangerlussuaq, der slet ikke er egnet for kørestolsbrugere.

- Det er ret utroligt, fordi Kangerlussuaq har brugt flere millioner på renoveringer. Hvorfor har de ikke tænkt på disse ting? De er ikke lavet, så de kan bruges af alle.

Derfor håber Handicaptalsmanden, at Naalakkersuisut vil rette op på transportforholdene.

- Vi fra Tilioq er altid åbne for at rådgive, siger hun. 

Naalakkersuisoq: Lover bedre forhold i de nye lufthavne

Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S), erkender, at tilgængeligheden i havnene ikke er handicap-venlige. 

- Den største gevinst ved inførelsen af det to-strengede trafiksystem i Sydgrønland var, at der kunne sikres billigere billetter til rigtig mange rejsende. Bagsiden af den medalje er desværre, at mange af havnefaciliteterne er utidssvarende, skriver han i et svar til handicaptalsmanden. 

LÆS OGSÅ 76-årige Ketty Jakobsen blev efterladt i Qaqortoq

Han vil derfor kigge i landskassen, og se om det er muligt at punge penge ud til de utidssvarende havnefaciliteter for at lave forbedringer, og håber på en dialog med for eksempel Disko Line for at løse problemet. 

- Naalakkersuisut arbejder løbende på at afdække, hvor der mest hensigtsmæssigt kan anvendes midler til forbedring af de transportsmæssige forhold. Sidst men ikke mindst vil jeg opfordre til dialog med operatørerne, som har ansvaret for selve transporten. 

Naalakkersuisoq forholder sig i sit brev ikke til de stejle trapper i lufthavnen. Han henviser i stedet for til, at Mittarfeqarfiit har etableret et handicaptoilet og et handicapværelse i lufthavnen. 

LÆS OGSÅ Handicaptalsmand fejrer ny handicaplov

- I forhold til de kommende lufthavnsbyggerier har jeg anmodet min administration om at orientere Kalaallit Airports A/S om handicaptalsmandens henvendelse. Til det vil jeg opfordre Kalaallit Airports A/S til at iagttage de skærpelser og nye krav, der vil fremgå af det kommende bygningsreglement, siger han. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt