Handelsbalancen med 800 mio. kr. i underskud trods forbedringer

Grønlands Statistik har i dag offentliggjort tallene for vores samhandel med udlandet i årets første seks måneder.
27. september 2013 10:31

Oversigten viser, at vi både har importeret og eksporteret mindre end i samme periode sidste år, og at der fortsat er et stort underskud på handelsbalancen.

Vi importerede i første halvår for godt 1,8 milliarder kroner, mens vi i samme periode kun eksporterede for lidt over en milliard kroner, og det betyder et handelsbalanceunderskud på knap 800 millioner kroner. Men trods alt en forbedring i omegnen af 35 millioner, skriver Grønlands Statistik.

Faldet i eksporten skyldes et generelt fald i salget af fisk og skaldyr til udlandet. Vi har simpelthen solgt mindre mængder. Rejeeksporten er noteret for et fald på fire procent, mens eksportmængderne af torsk og hellefisk samtidig er faldet med henholdsvis 17 og to procent i forhold til de første seks måneder sidste år.

Årsagen til faldet i importen, skal findes i, at vi har købt færre elektriske apparater og transportmidler - som det hedder i statistiksproget. Samtidig har vi også sparet på mad og drikkevarer - Her har der været et fald på 28 millioner kroner.

Grønlands Statistik har i dag også offentliggjort det nyeste forbrugerprisindeks, der viser at priserne fra 1. juli sidste år til første juli i år er steget med 0,9 procent.