Foto: KNR

Hammonds kreditmisbrug dobbelt så stort

Den tidligere formand lånte under sin regeringsperiode for i alt 204.000 kroner af landskassen. Aleqa Hammond lånte dermed knap dobbelt så meget som hidtil antaget, viser revisionsudvalget betænkning.

Stik imod reglerne fungerede landskassen som bekendt som kassekredit for den tidligere formand for Naalakkersuisut og Siumut.

Men ifølge revisionsudvalgets betænkning er de famøse 106.000 kroner kun knap halvdelen af, hvad Aleqa Hammond alt i alt lånte fra kassen til privat forbrug.

Kigger man på hendes samlede regeringsperiode - fra april 2013 til september 2014 - var gælden nemlig i alt på 204.000 kroner - altså næsten det dobbelte af, hvad der tidligere har været fortalt. Formanden for revisionsudvalget Randi V. Evaldsen forklarer:

- Da Deloitte skriver til revisionsudvalget, var beløbet på det aktuelle 106.000 kroner, men går man tilbage og kigger på hele valgperioden under sidste regeringstid, kan man se, at man kommer op på 204.000 kroner, siger Randi V. Evaldsen til KNR.

 

Lånte penge til rejser til Paris og Island
Med andre ord brugte den tidligere formand for Naalakkersuisut landskassen som bank for et beløb, der var næsten dobbelt så stort - helt nøjagtigt 98.000 kroner mere end de godt 106.000 kroner.

Brugen af landskassen som privat kredit har dermed været langt mere systematisk end først antaget, viser revisionsudvalgets betænkning.

Læs også Siumut slår revner efter opstillingen af Aleqa Hammond

Blandt andet har Aleqa Hammond lånt penge til private rejser til Paris og Island foruden hotelophold og barregninger, fremgår det. Samtlige lån var stik i mod de gældende regler:

- Det står jo også i Regnskabshåndbogen, at det ikke lovligt at bruge den (Landskassen, red.) til privat brug, siger Randi V. Evaldsen.

Da revisionsfirmaet Deloitte henvender sig til Selvstyrets revisionsudvalg i 2014, er Hammonds gæld bragt ned fra 204.000 kroner til 106.000 kroner. Det er derfor det beløb, som hidtil har været omtalt.

 

Kuupiks lån var også det dobbelte
Aleqa Hammond var ikke den eneste, der lånte af landskassen.

Hendes forgænger som Naalakkersuisut-formand, Kuupik Kleist (IA), skyldte, da Deloitte oplyste revisionsudvalget om medlemmernes gæld, 20.288 kroner. Hans gæld var oprindeligt på 45.322 kroner, fremgår det af betænkningen. Han sag er nu gået videre til Inkasso og hører dermed ikke længere under revisionsudvalget.

Aleqa Hammond har, siden bilagssagen kom frem, betalt resten af sin gæld af, oplyser revisionsudvalget. Men det vedkommer ikke det principielle i sagen, understreger Randi V. Evaldsen:

- Princippet i det hele er, at man ikke bruger landskassen som kredit til privat brug, siger Randi V. Evaldsen.

Læs også Aleqa vil gerne vide, om andre i Naalakkersuisut har misbrugt landskassen

Randi V. Evaldsen stiller op som kandidat til folketingsvalget for Demokraterne, men gør det klart, at hendes udtalelser i indslaget udelukkende er som formand revisionsudvalget.

Aleqa Hammond ønsker ikke at kommentere på sagen. Hun understreger i en sms til Radioavisen, at hun ikke har noget udestående med Selvstyret. KNR har også henvendt sig til Formandens Departement for en kommentar, men her henviser de til revionsudvalget.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt