Hammond vil stoppe nedrivning af Grønnedal

Mens oprydningen af den tidligere flådestation Grønnedal er sat i udbud, arbejder Aleqa Hammond for at bygningerne kan bestå og udnyttes af den grønlandske befolkning.
Foto © : Maasi Pedersen/KNR
Skrevet af Ane-Marie Petersen
19. august 2015 14:44

I 66 år var Grønnedal flådestation for det danske forsvar, men i 2012 flyttede Arktisk Kommando ind i Nuuk, og nu skal der endelig ryddes op på den gamle base.

Læs også Grønnedal rives ned

Via en udbudsrunde skal der findes entreprenører til opgaven, men folketingsmedlem Aleqa Hammond mener, at Grønnedal bør overtages af Naalakkersuisut som en tak for det gode samarbejde.

- Det drejer sig om faciliteterne i Grønnedal som nu står for at skulle blive nedrevet. Og i den sammenhæng har jeg også forhørt mig lidt om, hvad den danske regering mener omkring nedrivningen i sig selv men også, hvad udmeldingerne om Grønland generelt har været, siger folketingsmedlem for Siumut, Aleqa Hammond.

Læs også Udbyg Kangilinnguit som turistby

Grønnedal kan godt benyttes af beboerne, mener hun.

- I Grønland er der stor opbakning til at beholde og bevare bygningerne i Grønnedal til gavn for den brede, grønlandske befolkning både af foreninger, organisationer og kommunerne tværs gennem hele Grønland, siger Aleqa Hammond.

Under Kuupik Kleists regering blev det besluttet, at flådestationen i Grønnedal skulle flyttes til Nuuk.

Læs også Miljøoprydningen i Grønnedal bliver en meget dyr affære

Naalakkersuisut har været i tvivl om overtagelsen af Grønnedal, fordi omkostningerne ved at drive stedet var ukendte.

- Det økonomiske spørgsmål har altid været der. Det har været hårdt at skulle træffe en god beslutning, som favoriserer befolkningens brede ønske om at beholde det.

- Løbet er nok ikke helt kørt endnu, og jeg håber at kunne finde en god løsning til gavn for begge parter, siger Aleqa Hammond.

Hvis Naalakkersuisut overtager Grønnedal som tak, mener Aleqa Hammond, at alle omkostninger bør være på plads først.

- Men samtidig skal vi også have lavet en ny vurdering af, om de midler, som er blevet afsat, også er baseret på realistiske grundlag, slutter Aleqa Hammond.