Hackerangreb har lagt Selvstyrets it-system ned

- Vi ved ikke, hvad grunden til hacker-angrebet har været, eller hvor det kommer fra, siger departementschef.
Ifølge Hans-Peder Barlach er systemet 90 procent oppe at køre i dag.   Foto © : William Hook
31. marts 2022 13:03

Et hackerangreb har lagt Selvstyrets system ned. Det siger departementschef Hans Peder Barlach til KNR.

Ifølge ham er systemet 90 procent oppe at køre i dag.  

- Udefrakommende aktører har trængt sig ind i vores IT-system udefra med det formål at hente informationer, siger han.

- Vi fandt ud af, at vi ikke er blevet hårdt ramt - men vi ved ikke, hvad grunden til hacker-angrebet har været, eller hvor det kommer fra.

Ingen møder i Intasisartut

IT-nedbruddet har betydet, at der ingen møder er i Inatsisartut-salen i denne uge. 

Naalakkersuisut har nemlig haft udfordringer med at give Inatsisartut-medlemmer relevante oplysninger om de sager, de skal behandle. Derfor er alle møder udskudt til næste uge.

Det var i fredags, at Selvstyret meddelte, at der var blevet opdaget et IT-sikkerhedsbrud. 

LÆS OGSÅ Sikkerhedsbrud: Kommune Kujalleq kan ikke overføre op til 7 millioner kroner

For at inddæmme og undersøge skaden, blokerede Selvstyret al kommunikation ind og ud af Grønland fra centraladministrationens servere. 

Blokeringen har betydet udfald på flere af Selvstyrets hjemmesider, og blandt andet sullissivik.gl kunne ikke bruges i en periode. 

- Uvedkommende må ikke gå ind på vores system. Så derfor lukkede vi ned for de eksterne forbindelser for at rense indholdet, siger Hans-Peder Barlach. 

Måske også konsekvenser for selvangivelsen

Men nedbruddet kan også ende med at gå konsekvenser for mange af os. Udbetaling af sociale ydelser er allerede forsinket. Kommunerne har været nødt til at overføre penge manuelt – og nu kan fristen for at rette i selvangivelsen også blive udsat. 

- Det kan være, at vi bliver nødt til at rykke selvangivelsensfristen for Skat, men vi ved det ikke endnu. Vi ved heller ikke, om andre frister for andre systemer skal rykkes. 

- Derfor kan være, at det vil betyde en til to dages forsinkelser for borgerne. Men heldigvis har vi ikke mistet mere, end at der er spørgsmål om, hvor store forsinkelserne bliver, siger Hans-Peder Barlach.

LÆS OGSÅ Sikkerhedsbrud forsinker forårssamlingen: Alle ugens møder i Inatsisartut bliver udskudt

Han forventer, at systemerne er oppe at køre i løbet af dagen i dag. 

- Vi tager det meget alvorligt. Alle servere gennemgås nu, og alle sikkerheds- og beredskabsrelaterede systemer undersøges igen og opdateres, fordi vi selvfølgelig vil opnå, at det ikke sker igen i fremtiden. 

Hvordan kan sådan noget overhovedet ske? 

- Der er mange forskellige og meget dygtige hackere. Royal Greenland blev ramt for nylig, og nu er det os. Hackere verden over er altså meget, meget dygtige. 

Royal Greenland blev også ramt af et cyberangreb i december. Det betød, at de ansatte fik udbetalt mindre i løn indtil, at alle systemerne var oppe at køre igen.