Håndsrækning i millionklassen på vej til sundhedsvæsnet
Rekrutteringsproblemer, et stigende antal ældre og den enkelte borgers komplekse behov er med til at presse vores sundhedsvæsen.
I sådan en grad, at den danske regering nu går ind og hjælper økonomisk. Sådan lyder forslaget i hvert fald.
Den danske regering har sat 140 millioner kroner af i det danske finanslovsforslag til en sundhedspulje herhjemme.
Det skriver det danske Indenrigs- og Sundhedsministerium i en pressemeddelelse tirsdag eftermiddag.
Behandles kvit og frit
Om hjælpen lyder det fra den danske Indenrigs- og Sundhedsminister, Sophie Løhde:
- Det grønlandske sundhedsvæsen befinder sig i en svær situation og kommer til at gennemgå grundlæggende forandringer de kommende år. Derfor vil vi i regeringen gerne give grønlænderne en økonomisk håndsrækning.
Den nye sundhedspulje fra Danmark kommer efter, at Naalakkersuisut sidste år anmodede den danske regering om at lade grønlandske patienter, der visiteres til behandling i Danmark, bliver behandlet udgiftsfrit. Dermed bliver der frigivet ressourcer i det grønlandske sundhedsvæsen.
- Fra dansk side forestiller vi os, at sundhedspuljen (altså de 140 millioner red.) vil kunne bruges til at dække udgifter, som det grønlandske sundhedsvæsen har til for eksempel kræft- og hjertepatienter, der sendes til behandling på danske sygehuse, siger ministeren.
Et sundhedsvæsen i forandring
Vores pressede sundhedsvæsen står på tærsklen til store forandringer, når 100 anbefalinger skal danne en ny ramme for fremtidens sundhedsvæsen.
De 100 anbefalinger kommer fra en sundhedskommission herhjemme, der blev færdig med deres arbejde tilbage i maj 2023.
Sundhedsvæsenet var også på tapetet, da naalakkersuisoq for Skatter og Finanser, Erik Jensen (Siumut), i sidste uge præsenterede finanslovsforslaget til de kommende fire år.
Her er der lagt op til, at sundhedsvæsnet frem til 2028 får 74,7 millioner ekstra.
Hvorvidt sundhedsvæsenet rent faktisk får pengene fra Danmark eller ej er endnu uvist, da det stadig er et forslag, som endnu ikke vedtaget.
- Vi vil nu sætte os sammen med det grønlandske sundhedsministerium for at tage stilling til den konkrete udmøntning, siger Sophie Løhde i pressemeddelelsen.
Det samme gør sig gældende for de 74,7 millioner, som Naalakkersuisut har afsat.
Finanslovsforslaget, som Erik Jensen fremlagde i sidste uge, skal drøftes på Inatsisartuts efterårssamling.