Højt niveau af radon i Narsaq: Vi elsker vores by og kan ikke bare forlade den

Borgerne i Narsaq ved ikke, hvad de skal gøre, eller hvordan de kan bekæmpe den store mængde radon i området.
- Vi kan ikke gøre så meget, men vi føler, at vi mangler at få informationer, siger lokalsudvalgsformand i Narsaq, Lars Kristian Egede. Foto © : Christine Hyldal/ KNR
04. august 2022 15:27

Det radioaktive gas radon siver ind i de grønlandske hjem og truer beboernes helbred. Gassen kan være kræftfremkaldende.

Det fortalte et hold forskere fra Århus Universitet i går til KNR.

Særligt Narsaq i Sydgrønland er udsat, og niveauerne i Narsaq er højere end på blandt andet Island og i de fleste europæiske lande.

LÆS OGSÅ Kræftfremkaldende gas siver ind i de grønlandske hjem

Og det efterlader narsarmiutterne i en position, hvor de ikke ved, hvad de skal gøre.

Narsaq springer grænseværdierne

 

Radon er et velkendt problem i Grønland.

 

Sammen med Asiaq har Aarhus Universitet set nærmere på 459 radonmålinger fra 2003 og 2004.

 

De mange målinger er lavet i 257 parcel- og dobbelthuse i Nuuk, Narsaq og Qaqortoq.

 

Tallene viser, at der særligt i Narsaq er høje koncentrationer af radon.

 

Her ligger den gennemsnitlige indendørs koncentration af radon på 139.0 Bq per kubikmeter og varierer fra 24-1921 Bq per kubikmeter.

 

Hermed ligger niveauerne i Narsaq langt over Verdenssundhedsorganisationens (WHO) grænseværdi på 100 Bq per kubikmeter.

 

I Qaqortoq blev der målt et gennemsnitligt radonniveau på 42.1 Bq per kubikmeter, mens niveauet var nede på 10.5 Bq per kubikmeter i Nuuk.

- Vi har igennem flere år hørt, at radonniveauet i Narsaq er for højt, men det er svært at gøre noget ved det, fordi lige den gasform kan man hverken lugte eller mærke på andre måder. Vi kan ikke gøre så meget, men vi føler, at vi mangler at få informationer, siger lokalsudvalgsformand i Narsaq, Lars Kristian Egede.

Lufter ud

Det er velkendt, at den grønlandske undergrund gemmer på store mængder af den radioaktive gas, radon.

Længe har permafrosten holdt store dele af gassen tilbage, men i takt med at temperaturen stiger, og jorden tør, er det sandsynligt, at mere radon vil ende inde i de grønlandske hjem.

Risikoen for at få en høj koncentration af radon i hjemmet stiger, hvis huset ligger i et område, hvor der er store mængder radon i undergrunden. Men også husets størrelse, byggematerialer og type er afgørende.

Lars Kristian Egede fortæller, at beboerne i Narsaq til tider taler indbyrdes om, hvad de kan gøre, eller hvordan de kan bekæmpe radon.

Selv foreslår Lars Kristian Egede bedre udluftningsmuligheder i hjemmene og på arbejdspladserne i Narsaq.

Ønsker informationer

Og fordi man hverken kan lugte eller på andre måde fornemme radon, mangler lokalsudvalgsformanden information om den kræftfremkaldende gasform.

- Vi har naturligvis alle brug for information fra eksperter. Vi kan ikke gøre ret meget andet end at ønske vejledning fra eksperterne. Vi elsker vores by og kan ikke bare forlade den. Jeg forestiller mig, at jeg skal begraves her, siger Lars Kristian Egede.

Næste måned kommer holdet bag forskningsprojekt til Grønland, hvor de afholder offentlige møder i Nuuk den 6. september og i Narsaq den 8. september.

Becquerel - Bq
Becquerel (Bq) er en enhed for radioaktivitet, der viser styrken af den radioaktive kilde.
 
Kilde: Den Store Danske

- Det er godt. Jeg håber indbyggerne vil benytte sig af den gode mulighed og møde talstærkt op, for vi har brug for information, siger Lars Kristian Egede.

Under besøget er forskerne særligt interesseret i at få kontakt til lokale, som vil åbne deres hjem for forskerne, så de kan foretage gratis målinger af indeklimaet og komme med anbefalinger, som kan forbedre indeklimaet.