Højskoler kæmper for overlevelse

Højskolerne vil have fingre i efterskoleelever. Ellers kan de risikere at lukke, lyder advarslen fra SIK og Kujalleqs borgmester.
23. maj 2014 07:14

Borgmesteren i Kommune Kujalleq, Jørgen Wæver Johansen, og formanden for Lønmodtagerorganisationen SIK, Jess G. Berthelsen, forsøger i en fælles pressemeddelelse at skabe landspolitisk interesse for at få udvidet aktiviteterne på landets to højskoler - Sulisartut Højskoliat i Qaqortoq og Knud Rasmussen Højskolen i Sisimiut - med efterskoleundervisning.

De understreger, at de to højskoler kæmper for overlevelse og risikerer at måtte dreje nøglen om, hvis ikke bevillingerne til dem og driften af dem omlægges til andet og mere end de oprindelige højskoleaktiviteter.

Jørgen Wæver Johansen og Jess G. Berthelsen henviser til, at IA i Inatsisartut har stillet forslag om etablering af en efterskole i Tasiilaq, mens Atassut og Siumut har fremsat forslag om en efterskole i Upernavik i stedet for i Tasiilaq, fordi halvdelen af ansøgere til efterskoleophold kommer fra Upenavik.

Men borgmesteren og SIK-formanden foreslår nu direkte, at tanken om bygge nye efterskoler droppes, og at politikerne i stedet sikrer en meget bedre udnyttelse af de eksisterende skolemuligheder. - En proces, der allerede er i gang Sulisartut Højskoliat i Qaqortoq.

Her er der planer om en ombygning og modernisering af højskolens bygninger, som med stor sandsynlighed kan finasieres via støtte fra private fonde, og som vil give gode muligheder for etablering af efterskoleaktiviteter. Men det igangværende projekt kræver, at Selvstyret sikrer penge til de nye aktiviteter.

Efter planerne kommer de forskellige forslag om nye efterskoler til 2. behandling i Inatsisartut den 5. juni i år.