Højere straf og arbejdsvilkår på dagsordenen på møde med justitsministeren

Der skal være højere straffe på alvorlige forbrydelser og flere tiltag for at hæve beskæftigelsen i landets anstalter, mener Naaja H. Nathanielsen.
- Justitsområdet er et dansk ansvarsområde, men Naalakkersuisut lægger stor vægt på, at udviklingen skal formuleres og fremsættes fra grønlandsk side, udtaler Naaja H. Nathanielsen. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Mathies Hvid Toft
07. december 2021 09:27

På et møde med justitsminitesteren i Danmark, Nick Hækkerup (S), har naalakkersuisoq for justitsområdet, Naaja H. Nathanielsen (IA), presset på for at få hævet foranstaltningsrammerne på alvorlige forbrydelser.

Derudover vil hun have flere indsatser for at styrke beskæftigelsen i anstalterne.

Det oplyser hun i en pressemeddelelse.

Mødet fandt sted i København i torsdags og er en del af regeringens og Naalakkersuisuts arbejde for at styrke samarbejdet på højeste niveau omkring justitsområdet.

Straframme skal hæves med seks år

Helt konkret vil hun have en forhøjelse af foranstaltningsrammen i kriminalloven fra 10 til 16 år på de alvorligste forbrydelser.

- Justitsområdet er et dansk ansvarsområde, men Naalakkersuisut lægger stor vægt på, at udviklingen skal formuleres og fremsættes fra grønlandsk side. Vi sætter derfor pris på dialogen med den danske regering, siger Naaja H. Nathanielsen i meddelelsen.

LÆS OGSÅ Dansk finanslov med penge til grønlandsk radio og børnehuse

Hun understreger, at det løbende er nødvendigt at for hende at tydeliggøre, at justitsområdet udvikles herhjemme som minimum på samme niveau som i Danmark.

Ingen politistation til Kangaatsiaq

På mødet fastslog Nick Hækkerup, at regeringen stadig ikke har planer om at etablere en politistation i Kangaatsiaq. I stedet vil regeringen holde fast i den nuværende løsning med kommunefogeder.

I pressemeddelelsen afsløres det desuden, at Naalakkersuisut arbejder på en ny prioriteringsliste inden for justitsområdet.

Om den skriver Naalakkersuisut:

- Der vil blive offentliggjort i det nye år, og som vil indeholde en række indsatser og nye fokusområder som eksempelvis digitale forbrydelser.

Naaja H. Nathanielsen er foruden justitsområdet også ansvarlig naalakkersuisoq for finanser, råstoffer og ligestilling.