Grønlandsk møbeldesign vises frem i Nuuk

Møbeldesigneren Aviaaja Ezekiassen, kendt fra DR’s tv-program Danmarks næste klassiker, fremviser sin nye møbelkollektion, Seven Subjects, i Katuaq, Nuuk.
En væglampe inspireret af en åndemaners tromme og månen er én af udstillingens syv designs. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
21. marts 2023 11:02

En stol inspireret af en kajakpagaj. En lampe som symboliserer åndemanernes åndelige rejse til månen. 

Syv fortolkninger af grønlandsk møbeldesign pryder Katuaqs rå foyer disse måneder. Målet med designudstillingen er, hvordan grønlandsk design kan afspejle landet.

Aviaaja Ezekiassen, arkitekt og designeren bag udstillingen, kalder alle syv møbler for eksperimenter.

Grønland har en lang tradition indenfor kunsthåndværk og billedkunst, men manglende tradition indenfor møbeldesign, forklarer hun.

- Det er et projekt, der handler om, hvordan man kan få det grønlandske ind i møbeldesign. Jeg sætter spørgsmålstegn ved, hvad der er grønlandsk. Med denne her udstilling, prøver jeg ikke at komme med et svar, men derimod prøve at få skabt en dialog.

Inspiration i grønlandsk mytologi

Den 33-årige designer henter inspiration mange steder fra. Særligt sagn og myter mener hun er en stor del af grønlandsk kunsthåndværk.

Flere har fået øje på Aviaaja Ezekiassens efter hendes medvirken i det danske tv-program, Danmarks næste klassiker.

Et program, hvor fem deltagere kaster sig ud i at skabe Danmarks næste designklassiker.  Noget som har været en stor udfordring, forklarer hun.

-Det har været rigtig hårdt, men jeg har lært rigtig meget af at have så korte processer til at lave et enkelt møbeldesign og lave et møbeldesign på tre uger. Det er meget, meget, meget kort tid.

I går aftes afslørede DR1 vinderen af programmet.

Aviaaja Ezekiasse, som før har vundet den prestigefyldte Finn Juhl Prisen, vandt dog ikke i denne konkurrence.

Hvis du vil se Aviaaja Ezekiassens designs i Katuaq, kan du nå det endnu. Seven Subjects varer frem til 29. maj i år. 

Udstillingen startede i København, hvor designeren er bosat, og er nu kommet til hendes fødeby, Nuuk. Udstillingen fortsætter til Aalborg og senere til Odense.