Grønland har fået et nyt naalakkersuisut

Grønland har fået en ny koalitionsregering bestående af Demokraatit, Inuit Ataqatigiit, Atassut og Siumut. Den nye koalition repræsenterer dermed 75 procent af stemmerne afgivet ved valget, og har derfor et solidt flertal.
Demokraatit udnytter nu den opbakning de fik fra befolkningen ved Inatsisartut-valget og danner en koalition, som de selv leder.
28. marts 2025 08:18

Det er to uger siden, at Demokraatit kunne række armene i vejret og fejre sig selv som sejrherrer af Inatsisartut-valget 11. marts 2025.

Siden da har Demokraatits formand, Jens-Frederik Nielsen, smøget ærmerne op for at finde de sidste seks mandater, der har været nødvendige for at sikre flertal i Inatsisartut og danne en ny regering.

Nu erfarer KNR, at det hårde arbejde har båret frugt.

Grønland har fået en ny regering bestående af Demokraatit, Inuit Ataqatigiit, Atassut og Siumut.

Tilsammen har de fire partier 23 mandater ud af de 31 pladser i Inatsisartut, hvilket sikrer et solidt flertal.

Et umage par, som har fungeret før

Den nye koalition markerer et samarbejde mellem det socialliberale parti Demokraatit, det venstreorienterede Inuit Ataqatigiit, det borgerlige Atassut og det socialdemokratiske Siumut.

Men selvom partierne på visse områder har meget forskellige politiske prioriteter, er det alligevel lykkedes dem at finde fælles fodslag og et regeringssamarbejde.

De to største partier i koalitionen - Demokraatit og IA - har da også allerede erfaring med at samarbejde i naalakkersuisut.

Efter Inatsisartut-valget i 2009 dannede IA en regering med Demokraatit og det nu nedlagte Kattusseqatigiit Partiiat, hvor Kuupik Kleist (IA) var formand for naalakkersuisut.

Demokraatit tager lederskabet

Fordelingen af de forskellige poster som naalakkersuisoq er endnu ikke officielt bekræftet, men det forventes, at Demokraatit vil få de mest centrale poster, herunder formandskabet for naalakkersuisut.

Inuit Ataqatigiits formand, Múte B. Egede, ventes derimod at tage posten som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender – en post, der bliver helt central i de kommende år på grund af den geopolitiske situation og tilnærmelserne fra USA.

Allerede mandag kom det frem, at Naleraq ikke kom med i den nye koalition.

I en pressemeddelelse skriver Jens-Frederik Nielsen, at det særlig var spørgsmål et om vejen til selvstændighed, der stod i vejen for et samarbejde:

- Vi var ellers enige med Naleraq på en række områder, men det var umuligt at finde en løsning med henblik på en eventuel aktivering af § 21 i Selvstyreloven.

Dermed bliver Naleraq det eneste parti i Inatsisartut, som står udenfor koalitionen. Det på trods af, at Naleraq fik et rigtig godt valg den 11. marts.