Grønland er officielt med i stor klimaaftale

Nu er papirerne formelt underskrevet, og Grønland forpligter sig til at begrænse udledningen af CO₂ ifølge kravene i Parisaftalen.
Naalakkersuisoq for landbrug, selvforsyning, energi og miljø, Kalistat Lund, og den danske minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, underskriver i dag en ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Grønland. Foto © : KNR / Ivik Kristiansen
20. juni 2024 11:40

I dag er Grønland ved en ceremoni i Hans Egedes Hus i Nuuk trådt ind i Parisaftalen.

Det var naalakkersuisoq for landbrug, selvforsyning, energi og miljø, Kalistat Lund, som på vegne af naalakkersuisut officielt meddelte, at Grønland træder ind i Parisaftalen.

Under efterårssamlingen 2023 stemte Inatsisartut for, at Grønland skulle ind i den internationale aftale, der blev forhandlet på plads under FN's klimakonference i 2015. I Parisaftalen forpligter lande sig til at begrænse udledningen af CO.

Parisaftalen

Parisaftalens formål er at begrænse opvarmningen af kloden. 

Cirka 200 lande har skrevet under på at begrænse udledningen af CO.

Aftalen blev lavet i den franske hovedstad i 2015.

Den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal holdes "godt under" to grader - målet er, at temperaturen ikke må stige med mere end 1,5 grader.

Til stede var også den danske minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, og Executive Secretary for FN’s klimasekretariat Simon Stiell.

- Vi tiltræder Parisaftalen, fordi vi mener, at vi også i Grønland skal bidrage til den fælles kamp mod klimaforandringerne. Klimakrisen kender ikke landegrænser, og den kan ikke løses uden kollektiv handling.

- Med tiltrædelsen signalerer naalakkersuisut, Inatsisartut og hele det grønlandske samfund, at vi, som bor her, ikke alene er førstehåndsvidner til den smeltende is. Vi er også klar til at bidrage til den fælles kamp mod klimaforandringerne og til at sikre en grøn omstilling til gavn for vores samfund, siger Kalistat Lund.

Ny samarbejdsaftale

Som forberedelse til tiltrædelsen til Parisaftalen har Grønland og Danmark opdateret en samarbejdsaftale, som har til formål at styrke samarbejdet og sikre varetagelsen af Grønlands interesser i de internationale klimaforhandlinger.

- Som et af de steder, der er hårdt ramt af klimaforandringerne, er Grønlands tilslutning til Parisaftalen en vigtig markør. Det sender et stærkt signal om nødvendigheden af globalt samarbejde og viser, at Grønland tager aktivt del i kampen mod klimaforandringerne, udtaler Dan Jørgensen.

Begge ministre underskrev den nye samarbejdsaftale, hvorefter Kalistat Lund overrakte et brev til Executive Secretary for FN’s klimasekretariat Simon Stiell, hvor der står, at Grønland tiltræder Parisaftalen.

Dertil siger Simon Stiell, at Parisaftalen er menneskelighedens bedste chance for at bekæmpe klimakrisen. Han anerkender også, at temperaturerne i Arktis stiger meget hurtigere end det globale gennemsnit.

- Jeg byder det varmt velkommen, at Grønland formelt tiltræder Parisaftalen, og er ligeledes taknemlig for Danmarks fortsatte lederskab i klimakampen. Jeg vil også påpege, at Grønlands oprindelige befolknings viden om klimaet og løsninger er vigtigere end nogensinde før, siger Simon Stiell.