Greenland Minerals betaler regning og undgår inkasso

Minevirksomheden Greenland Minerals fik en frist på 14 dage til at betale Selvstyret 1,4 millioner kroner. Ellers ville sagen blive overdraget til inkasso i Skattestyrelsen.
PDAC
Ifølge direktør i Greenland Minerals, John Mair, har han ikke kunnet få fat i Naalakkersuisut hen over sommeren, og derfor havde selskabet ikke fået betalt sin regning. Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Jens Betak
14. september 2019 11:20

Der skulle et ultimatum til, før Greenland Minerals fik pengepungen op af lommen og betalte, hvad de skyldte til Selvstyret.

Naalakkersuisut besluttede nemlig på et møde 29. august, at mineselskabet fik 14 dage til at betale de ubetalte regninger til Selvstyret. Ellers ville sagen blive sendt til inkasso i Skattestyrelsen, samtidig med at GML’s omstridte ansøgning om at udvinde sjældne jordarter i Sydgrønland ville blive suspenderet.

I første omgang drejede det sig om 1,4 millioner kroner, men Greenland Minerals betalte hurtigt 400.000 kroner.

Så manglede der bare 962.191 kroner. Et beløb som mineselskabet har skyldt til Selvstyret siden 6. februar.

Direktør: Jeg har ikke kunnet få fat i Naalakkersuisut

Greenland Minerals’ direktør, John Mair, oplyser, at Naalakkersuisut ikke havde oplyst GML om den ubetalte regning, og at han først blev gjort opmærksom på det 13. maj.

LÆS OGSÅ Miljøstyrelsen og GML er i slagsmål om miljørapporter

John Mairs forklaring på, at det har taget så lang tid at betale pengene, er, at han gentagne gange ikke har kunnet få fat på Naalakkersuisut i løbet af sommeren.

Naalakkersuisoq for råstoffer, Erik Jensen, kalder det uheldigt, at selskabet var så længe om at få betalt sine regninger:

- Det er uheldigt, at det var blevet et så stort beløb, men nu kigger vi fremad. Vi har en løbende dialog med selskabet, så det ikke gentager sig, siger Erik Jensen.

Den store regning er opstået, fordi virksomheden skylder Selvstyret for behandlingen af minevirksomhedens mineprojekt i Kuannersuit i Sydgrønland.

Klagede over Miljøstyrelsen

Her har Selvstyret blandt andet hyret eksterne rådgivere til at vurdere Greenland Minerals VVM-redegørelse – vurdering af virkninger for Miljøet – mens der også har været regninger for andre ting i forbindelse med ansøgningen.

Sideløbende med de ubetalte regninger har Greenland Minerals været i offensiven over for Selvstyret. I april afgav selskabet således en officiel klage over Miljøstyrelsens behandling af netop VVM-redegørelsen.

I starten af året lavede selskabet endnu en klage. Dengang var det, fordi Selvstyret havde givet aktindsigt til medier i dokumenter, som Greenland Minerals mente, var fortrolige.

Begge gange blev klagerne dog afvist af Naalakkersuisut.