Foto: Jonas Løvschall-Wedel/KNR

Nivi Olsen: Grønlandske studerende må følge danske SU-regler

Grønlandske studerende i Danmark skal ikke have særlige SU-forhold, hvis SU-reglerne bliver ændret. Det fastslår naalakkersuisoq for uddannelse.

- Vi har ikke planer om at kæmpe for, at grønlænderne får særydelser.

Så klart er svaret fra naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen, om udsigten til, at grønlandske studerende i Danmark vil blive ramt, hvis regeringen ændrer de danske SU-regler.

Det vil være at sætte grønlandske studerende i Danmark en “offerrolle”, hvis Naalakkersuisut beder om en undtagelse fra reglerne, mener hun.

- For mig er det meget, meget vigtigt, at vi ikke signalerer politisk, at fordi du er grønlænder, så skal du have særydelse, siger Nivi Olsen til KNR.

Holder fast i linje

Ifølge regeringen skal SU-en ændres, så halvdelen af beløbet bliver til lagt om til et lån uden renter.

Til gengæld vil de danske studerende få et skattefradrag efter endt uddannelse til lettere at betale lånet tilbage.

   LÆS OGSÅ: Grønlandske studerende vil blive ramt af ændret dansk SU

   LÆS OGSÅ: AVALAK: SU-forslag er rigtig dårligt nyt for studerende

I 2013 overgik grønlandske studerende i Danmark til at være omfattet af de danske SU-regler. Det skete under daværende naalakkersuisoq for uddannelse, Palle Christiansen (Dem). Og Nivi Olsen ønsker at holde fast i linjen om, at reglerne skal være ens, uanset om man er dansk eller grønlandsk studerende i Danmark.

- Det er hårdt at rejse til Danmark. Jeg ved godt, at det er en kæmpe kamp. Men idet at vi sætter  særydelser, tror jeg, at det kommer mere til skade, end det gavner, siger hun.

Gode forhold allerede
På Christiansborg har både løsgænger Aleqa Hammond og medlem af Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen, kritiseret regeringens SU-forslag og opfordret til en undtagelse for reglerne for grønlandske studerende i Danmark.

   LÆS OGSÅ: IA: Her er vores vigtigste krav til dansk finanslov

Men Nivi Olsen påpeger, at grønlandske studerende i Danmark allerede har luksuriøse forhold i forhold til mange andre steder i verden. Blandt andet kan de grønlandske studerende, der vender hjem efter endt uddannelse i Danmark, i dag allerede få refunderet en del af deres studielån af landskassen.

- Vi (Rigsfællesskabet, red,) betaler hele deres uddannelse. De betaler nul kroner. Og så betaler vi også oveni deres lån, som de har brugt på til - jeg ved ikke hvad… computer, iPhones og rejser. Så jeg synes, at der er plads til at stramme op.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt