- Vi har absolut tænkt os at følge lovgivningen. Vi vil sætte folk af i selve bygden. For det kunne være spændende at se isbjørnene fra bygden sammen med de lokale, siger Ivik Ostermann.Foto: Minik Møller Petersen

Grønlandsk turistselskab tilbyder isbjørne-safari til Qeqertarsuatsiaat

Greenland Cruises tilbyder en isbjørnetur til bygden Qeqertarsuatsiaat i morgen. Her holder en isbjørnehun og hendes to unger til.

- Hvis vi er heldige med at se isbjørnene, vil det være fantastisk, men vi er selvfølgelig ikke interesseret i at stresse eller forstyrre dem eller noget som helst.

I morgen torsdag klokken 8 sejler Greenland Cruises med Ivik Ostermann i spidsen sydpå mod bygden Qeqertarsuatsiaat.

LÆS OGSÅ Isbjørne er tilbage ved Qeqertarsuatsiaat

Turen vil vare fire timer, og inden turen vil Ivik Ostermann lige sikre sig med et opkald til de lokale i Qeqertarsuatsiaat, om at de tre isbjørne stadig er i bygden.

Lov om forstyrrelse af isbjørne
 

Paragraf 4: Det er forbudt at lokke, opsøge, forfølge eller på anden måde forstyrre isbjørne.

 

Stk. 2. Det er dog tilladt at opsøge og forfølge isbjørne, hvis dette sker i forbindelse med lovlig fangst og jagt, jf. § 8, eller som led i et forsøg på at skræmme en isbjørn væk fra et område, jf. stk. 3.

 

Stk. 3. Det er forbudt at forhindre eller forstyrre politi, jagtbetjente, kommunefogeder, eller anden bemyndighede persons arbejde i at skræmme isbjørn væk fra et område.

 

Stk. 4. Det er forbudt at anvende droner til at filme eller på anden måde at forfølge isbjørne.
 

Normalt tilbyder Greenland Cruises ikke ture til Qeqertarsuatsiaat. 

- Men i det her tilfælde, er det prikken over i’et, at der er isbjørne i nærheden. Jeg har aldrig selv set en isbjørn udover i zoologisk have. Så jeg synes, at det vil være meget, meget spændende at tage til Qeqertarsuatsiaat, siger Ivik Ostermann. 

Tre bjørne dukkede op mandag

De tre bjørne dukkede op ved bygden mandag formiddag. Cirka klokken 13 lykkedes det for lokale at skræmme dem væk med riffelskud - men tirsdag var de tilbage igen. Endnu en gang måtte lokale i gang med at skræmme dem væk med rifler. Onsdag formiddag er bjørnene igen tæt på bygden.

Ifølge Selvstyrets regler om forstyrrelse af isbjørne, står der, at det er forbudt at opsøge eller på anden måde at forstyrre isbjørne.

LÆS OGSÅ Tre isbjørne er skræmt væk fra Qeqertarsuatsiaat

Og Greenland Cruises mener ikke, at de vil bryde reglerne med en sightseeingtur. Ivik Ostermann er blevet gjort opmærksom på reglerne fra Departementet for fiskeri, fangst og landbrug i en mail.

- Hvis det er, at vi sætter folk af i bygden, hvor andre folk er, så ved jeg ikke om det er at opsøge dem, det mener jeg ikke i hvert fald, siger han.

Departement er inviteret med

For at være på den sikre side har Ivik Ostermann også inviteret departementet med på isbjørneturen.

- Vi har absolut tænkt os at følge lovgivningen. Vi vil sætte folk af i selve bygden. For det kunne være spændende at se isbjørnene fra bygden sammen med de lokale, siger han.

- Vi vil ikke sejle ud for at lede efter isbjørnene og komme tæt på. Vi følger lovgivningen hundrede procent.

Indtil videre er der tre tilmeldte til turen, og der er andre som er interesseret, siger Ivik Ostermann. Turen afhænger dog af, om der bliver nok tilmeldte - der skal være cirka seks med. Den koster 2.000 kroner.

Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug har ikke svaret på invitationen fra Greenland Cruises om isbjørneturen.

KNR har siden i går forsøgt at få en kommentar fra Departementet fra Fiskeri, Fangst og Landbrug. Det har stadig ikke været muligt. 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt