Grønlandsk deltagelse til Arctic Arts Summit i Canada

Oprindelige folk i Arktis mødes i tre dage til Arctic Arts Summit 2022 i Whitehorse i Canada.
Grønland havde som sagt 15 deltagere med til mødet, heriblandt Naalakkersuisoq for kultur, Peter Olsen (IA), Katuaq, NAPA, Ilisimatusarfik, Nationalteatret og EPI. Foto © : Arctic Arts Summer 2022
Skrevet af Hansigne Broberg
01. juli 2022 14:10

Sprog, kultur, kolonisering og fremtiden blev blandt samtaleemnerne til et møde mellem de oprindelige folk i Arktis.

Her deltog 15 personer fra Grønland. Blandt dem var teaterskuespiller, Hans-Henrik Suersaq Poulsen med, som fik meget ud af mødet.

- Det var overraskende at møde folk, som vi åbenbart har så meget til fælles med. Vi mødtes med oprindelige folk fra Canada og Samerne, som snakkede om undertrykkelse og som vi kunne nikke genkende til, fortæller han.

Foto © : Arnakkuluk Jo Kleist

Katerinneq Arctic Arts Summit 2022 Canadami Whitehorsemi ulluni pingasuni, juulip 27-anit 29-anut issittormiunut naapiffiuvoq.

Topmødet Arctic Arts Summit blev afholdt i dagene 27. til 29. juni i Whitehorse, Canada.

- Det var en dejlig sammenkomst. Grønlændere og de oprindelige folk fra det nordøstlige Canada kan mødes om mange forskellige emner, siger Hans-Henrik Suersaq Poulsen.

Han deltog i flere arrangementer til mødet, blandt andet om emnet: At bo i Arktis. Her snakkede Hans-Henrik Suersaq Poulsen om sprog og fremtiden.

I Whitehorse, Canada bliver der nemlig diskuteret om, at børn ikke længere snakker deres modersmål længere. Derfor blev det debatteret under mødet.

- For eksempel her i Whitehorse, så taler den ældre del af samfundet deres modersmål. Der er der en plan over 10 år om at undervise børn, der ikke snakker deres modersmål.

Grønland havde som sagt 15 deltagere med til mødet, heriblandt Naalakkersuisoq for kultur, Peter Olsen (IA), Katuaq, NAPA, Ilisimatusarfik, Nationalteatret og EPI.