Forskning Grønlandsk data skal udnyttes bedre
Igennem 22 år har forskersamarbejdet GEM indsamlet enorme mængder data om økosystemer og klimaforandringer i Grønland.
Og al den information skal bruges til endnu mere end den bliver i forvejen, siger Torben R. Christensen, der er videnskabelig leder for GEM.
- For at det skal blive brugt, så skal folk vide, at det er der. Og det gælder både inden for forskningsverdenen, men også inden for de udefrakommende institutioner og forvaltninger, siger han.
LÆS OGSÅ Forskning er porten til gode relationer
Derfor mødtes forskere fra Naturinstituttet, Asiaq, GEUS, DMI, DTU, Københavns og Aarhus Universitet i denne uge til workshop i denne nye bygning på Naturinstituttet i Nuuk. Derudover var der repræsentanter fra Selvstyret og Miljøministeriet i Danmark.
Her skulle workshoppens deltagere, hvordan de kan blive bedre til at dele og samarbejde den forskning de laver.
Det kan nemlig give bedre forskning og bedre beslutningsprocesser, hvis alle parter bliver bevidste om, de mange informationer GEM kan bidrage med og har tilgængelige.
LÆS OGSÅ Arktisk forskning styrkes med ny aftale
- Ja, det vil jeg mener. Jo mere information jo bedre, siger han.
GEM-samarbejdet skaber det store billede og overblikket over landets økosystemer ved at de igennem 22 år har målt på omkring 2000 forskellige ting, som for eksempel temperaturer, CO2 eller gletsjere.
- Det er grundlaget for at vi kan rådgive bedre i forhold til klimaforandringer og hvad de betyder for et land som Grønland. Men det har også betydning inden for videnskaben, når det handler om at forudsige ting for fremtiden, siger han.
Og det er grunden til, at det er en god idé, at samarbejde og kommunikere mere, for det har manglet lidt, siger Torben R. Christensen.
LÆS OGSÅ Forskere kortlægger hele Grønland med satellitbilleder