Grønlands Politi: Bryd tabu om seksualforbrydelser

Grønlands politimester understreger, at seksualsager mod børn har højeste prioritet hos politiet. Udmeldingen kommer i forlængelse af den meget omdiskuterede DR dokumentar "Byen hvor børn forsvinder".
Politichefen understreger, at ordensmagten er særlig opmærksom på situationen i Tasiilaq, og prioriterer seksualsager mod børn over alle andre typer sager. Arkivfoto Foto © : KNR
Skrevet af Mathies Hvid Toft
09. maj 2019 11:19

Omfanget af sociale problemer i Tasiilaq er stærkt bekymrende. Sådan lyder den klare konklusion fra politimester i Grønlands Politi, Bjørn Tegner Bay.

- Der findes ikke noget land i verden, der ikke har den her type sager. I Tasiilaq er det bare mange gange højere end noget andet sted, jeg har kendskab til, siger han.

- Det er bekymrende, og det er ødelæggende for de børn, at der ikke er ressourcer og mulighed for at hjælpe dem tilstrækkeligt, siger han.

Hvis det for nogle mennesker er vigtigere, at byen fremstår i et rigtigt lys fremfor at få hjulpet børn, der bliver misbrugt, så synes jeg godt nok, at vi har et problem.

 

Overgreb i Tasiilaq
I løbet af de seneste tre år har der været 193 anmeldelser om seksualforbrydelser i Tasiilaq-distriktet.
Sidste år var der 20 anmeldelser udelukkende om overgreb på børn.
Aktuelt er der 15 igangværende sager om seksualforbrydelser mod børn i Tasiilaq-distriktet.

Politichefen understreger, at ordensmagten er særlig opmærksom på situationen i Tasiilaq, og prioriterer seksualsager mod børn over alle andre typer sager.

Trusler vækker dyb bekymring

Bjørn Tegner Bay kan nemlig godt forstå, hvis nogle undrer sig over, hvor politiet er midt i den triste tornado, der hærger socialområdet i Tasiilaq.

- For der er tydeligvis nogle mennesker, der går rundt på fri fod og forgriber sig på børn. Men første skridt for, at politiet kan gøre noget, er, at vi får det at vide, siger han.

Derfor lyder den krystalklare opfordring fra politimesteren, at man tager bladet fra munden og bryder tabuet omkring den type forbrydelser. Af samme årsag ærgrer det ham, at den ene hovedperson i dokumentaren, Naasunnguaq Ignatiussen Streymoy, bliver udsat for trusler på Facebook og på telefonen, da hun italesætter de sociale problemer.

Hvordan anmelder du en forbrydelse:

For at anmelde en forbrydelse skal du kontakte din lokale politistation. Alternativt kan du ringe til vagtcentralen på 701448.


Hvis du har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller personfarlig kriminalitet så ring ligeledes på 701448 eller gå til din lokale politistation for at få vejledning i sagen.  

Hvornår skal du anmelde en forbrydelse:

Det er vigtigt, at du anmelder forbrydelsen så hurtigt som muligt efter, at den er begået. 

 

Kilde: Grønlands politi

- Hvis det for nogle mennesker er vigtigere, at byen fremstår i et rigtigt lys fremfor at få hjulpet børn, der bliver misbrugt, så synes jeg godt nok, at vi har et problem, siger han og uddyber:

- Det er problemet med tabu sat på spidsen. Og det er det tabu, som vi bliver nødt til at få brudt, hvis vi skal have alle de her sager frem i lyset, siger han.

Stigning i antallet af anmeldelser

Netop opgøret med tabu er samtidig en af de få positive ting, som kan fremhæves omkring udviklingen for seksuelle overgreb mod børn. I løbet af de seneste fem år er antallet af seksualforbrydelser nemlig steget modsat den øvrige kriminalitet.

- Det betyder ikke, at der bliver begået flere overgreb. Det betyder, at vi lige så stille får fjernet det tabu, der er omkring det her emne. Men dermed bliver det også meget mere tydeligt, forklarer han.

LÆS OGSÅ Hjælp fra Danmark giver ingen mening

I dag har seksualforbrydelser højeste prioritet, men sådan har det ikke været førhen. Det skyldes primært, at politiet næsten ikke modtog nogle anmeldelser, forklarer Bjørn Tegner Bay videre.

- Det er nu, hvor anmeldelsestallet er blevet meget højt, at vi sætter markant ind. Om vi skulle have gjort det to år tidligere, ja det kan sagtens være. Men set over en lang tidshorisont er forklaringen, at det simpelthen ikke var en problemstilling, man drøftede for 30 – 40 år siden, lyder det.