Grønlands første skiskydningsbane på vej

Ukaleq Slettemarks fuldtræffere i OL vækker interesse for skiskydning i Nuuk. Faktisk er der en skiskydningsbane på vej med Martin Møller i spidsen.
Martin Møller har sammen med Grønlands Biathlon forbund taget initiativ til at oprette grønlands første skiskydningsbane i Nuuk Foto © : Bent Hjarbo/Danmarks Skiforbund
Skrevet af Jaaku Lyberth
13. februar 2022 11:07

Den grønlandske skiskytte Ukaleq Slettemarks fine præstation med 20 fuldtræffere ud af 20 skud under sit første løb i OL ved Beijing har vakt interesse blandt de unge i Nuuk.

Det fortæller Martin Møller, der er langrendsløber, og som har deltaget i vinter OL to gange.

Han har sammen med Grønlandske Biathlon Forbund siden sidste sommer arbejdet på at oprette en skiskydningsbane i Nuuk, og det betyder, at Grønlands får sin første skiskydningsbane, og det sker formentlig om en måned.

Martin Møller er imponeret over, at 20-årige Ukaleq Slettemark skød fuldtræffere på alle 20 skiver af samtlige 20 i mandags ved OL.

LÆS OGSÅ Ukaleq Slettemark efter ny fejlfri skydning: Verdenseliten lykønskede mig efter løbet

Og han vurderer sammen med Grønlands Biathlonforbund, der er Ukaleq Slettemarks organisation, at interessen for skiskydning er blevet større i takt med, at den unge skiskytte opnår bedre og bedre internationale resultater.

Derfor skal der være en skiskydningsbane i Nuuk, siger han.

- Vi har jo dygtige skiskyttere som Ukaleq Slettemark, men man har jo aldrig dyrket skiskydning i Grønland da der ikke er nogen skiskydningsbane, så det ligesom initiativet og prøve og lave det muligt og dyrke skiskydning i Grønland, fortæller Martin Møller.

Mangler godkendelse fra politiet

Banen skal være i nærheden af Skiklubben NSP-s træningshus ved Ravnebakken.

Der skal være seks skydeskiver i banen, og riflerne er skaffet, fortæller Martin Møller.

Men de kommende skiskydningsudøvere får ikke de samme udfordringer, som OL-deltagerne har, når de skyder på skydeskiverne.

Der bliver nemlig kun 10 meters afstand til skydeskiverne, og ikke de 50 meter, som Ukaleq Slettemark og hendes konkurrenter under vinter OL skyder til måls efter.

Og banen skal være aflukket, så man ikke risikerer at ramme forbipasserende i nærheden, forsikrer Martin Møller.

Lige nu venter initiativtagerne på godkendelse fra politiet til at etablere en skydebane.

Martin Møller vurderer, at de typisk vil være langrendsløbere, der vil være interesserede i at blive skiskydningsudøvere:

- Jeg ser jo skiskydning som langrend og skiskydning sammen, så det er jo stadigvæk langrendsløbere men man skal stadigvæk kunne løbe på ski og deltage i Arctic Cirle Race og alt mulig andre ting, men det giver måske en ekstra interesse for vores sport eller skisport generelt, siger Martin Møller

- Specielt blandt unge, så kan jeg da mærke, skiskydning er lidt sjovere, siger Martin Møller.

Martin Møller vil i første omgang være træner for de kommende skiskydningsløbere.

Han håber dog på, at den internationale Skiskydningsforbund kan arrangere kurser til trænere eller bistå med at skaffe trænere, fortæller Martin Møller.