Grønlands Erhverv: Koalitionsaftalen er uklar

Erhvervsorganisationen ser frem til, at koalitionspartnerne bliver mere konkrete på enkelte dele af aftalen.
- Det er vigtigt, at vi har et effektivt fiskeri, som gavner Grønland og landskassen, og som er konkurrencedygtigt også i den internationale kontekst, siger Christian Kjeldsen. Foto © : Pressefoto: Christian Kjeldsen
Skrevet af Andreas Wille
21. april 2021 08:17

Grønlands Erhverv savner konkrete og tydelige mål inden for fiskeriet i den koalitionsaftale, som Inuit Ataqatigiit og Naleraq underskrev fredag.

- Det er ikke så konkret det, som vi kan se på nuværende tidspunkt, og der er en række ting og sager, som vi stadigvæk afventer at få en afklaring på, hvordan skal fortolkes, siger Christian Kjeldsen til KNR.

Det kommende Naalakkersuisut skriver i koalitionsaftalen, at koalitionen anerkender, at der er behov for forandringer inden for fiskeriet. De forklarer dog ikke hvilke forandringer, der er behov for.

Men det kommende Naalakkersuisut ønsker et bredt samarbejde med fiskeriets parter, når der skal lovgives.

LÆS OGSÅ IA: Aalisakkat imartatsinniittut aalisartunit nunatsinneersunit aalisarneqassapput

Derfor er direktøren i Grønlands Erhverv fortrøstningsfuld.

- Det er jo positivt, at man ønsker et samarbejde med fiskeriets parter i forhold til det kommende fiskerilov og i forhold til erhvervet i det hele taget, siger direktøren.

Fiskerikommissionen er i gang med at skrive sine anbefalinger til politikerne. Anbefalingerne skal bruges i forbindelse med udformningen af en ny fiskerilov.

Og Grønlands Erhverv er repræsenteret i kommissionen, hvor organisationen kan udtrykke ønsker til forandringer. Organisationens direktør vil derfor ikke fortælle hvilke ønsker, de har til de nye Naalakkersuisut.

Christian Kjeldsen understreger dog, at det er vigtigt, at politikerne med den kommende fiskerilov bevarer det effektive fiskeri, som har udviklet sig gennem mange år.

- Det vigtigste for erhvervet er, at vi har et effektivt fiskeri, som gavner Grønland og landskassen, og som er konkurrencedygtigt også i den internationale kontekst og den arena, som fiskeriet også er i, siger direktør i Grønlands Erhverv, Christian Kjeldsen til KNR.

KNR har kontaktet den kommende naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Aqqaluaq B. Egede. Men han henviste til sin partiformand, Múte B. Egede, der ikke havde tid i går tirsdag.