Grønland søger om at gøre inuit jagtkultur til verdensarv

Grønland har nu gjort et officielt forsøg på at gøre Inuit jagtkultur og områder til en del af den ekslusive bevaringsværdige UNESCO Verdensarv.
Itinneq er en del af det område Qeqqata og selvstyret nu ansøger om at gøre til verdensarv. Foto © : Qeqqata Kommunia
19. januar 2017 06:15

Qeqqata Kommunia og Selvstyret har i samarbejde med eksperter færdigjort en ansøgningen.
Og onsdag underskrev den danske kulturminister, Mette Bock ansøgningen, som skal sendes til UNESCOs kontor i Paris.

UNESCOs verdensarvsområder er bevaringsværdige områder inden for enten natur eller kultur og i den grønlandske ansøgning handler det om kulturarv i de gamle jagtområder fra Nipisat til Aasivissuit.

LÆS OGSÅ Qeqqata vil også på UNESCO-liste

Der er store rensdyrjagtområder, mange forhistoriske bopladser og kulturminder fra menneskers historie i Vestgrønland gennem 4.500 år. Blandt andet fortidsminder fra de første mennesker, de nu uddøde Saqqaq- og Dorset folk, fra Inuit og hvalfangere.

Naalakkersuisoq for kultur, Doris Jakobsen og borgmester i Qeqqata Kommunia, er glade for ansøgningen og borgmester Hermann Berthelsen ser store muligheder.

LÆS OGSÅ Disse fem områder kan komme på UNESCO's verdensarvliste

- Dette giver mulighed for at tiltrække turister og med stolthed fortælle om livet i Grønland gennem årtusinder. Og det er vigtig brik i kommunens og Grønlands turismeudvikling, siger han.

Også den danske kulturminister er godt tilfreds med ansøgningen.

- Vi har i Rigsfælleskabet mange kulturseværdigheder og naturområder, vi skal værne om og sørge for at udbrede kendskabet til, siger kulturminister, Mette Bock.

LÆS OGSÅ UNESCO-verdensarvsdebat i Sydgrønland

Ilulissat isfjord er som det eneste sted i Grønland allerede en del af UNESCOs verdensarv, mens kulturlandskabet i Kujataa har ansøgt tidligere.

Til sommer kommer eksperter fra UNESCO på besøg for at vurdere Aasivissuit - Nipisat.