Grønland på vej til uran-godkendelse

Et lovforslag fra den danske regering skal sikre Grønlands næste skridt mod at blive et uran-eksporterende land.
07. oktober 2015 15:40

I bunken af i alt 182 lovforslag, som den ny Venstre-regering i Danmark tirsdag offentliggjorde for det kommende folketingsår, gemmer et forslag sig omkring sikkerheden for en eventuel eksport af uran fra Grønland.

Ifølge teksten til ‘Lov for grønland om sikkerhedskontrol af nukleare materialer’ skal loven sikre, at Kongeriget Danmark lever op til de højeste internationale stanarder, når det gælder udvinding og eksport af uran.

Det er dermed en ren sikkerhedsforanstaltning, fortæller Venstres grønlandsordfører og formand for Grønlandsudvalget i Folketinget, Marcus Knuth, til KNR.

- Vi støtter jo selvfølgelig, at vi skal have erhvervsmæssig udvikling på råstofområdet i Grønland, men lige vedrørende uran er det bare vigtigt for hele Rigsfællesskabet at sikre, at restproduktet aldrig nogen sinde vil blive brugt til noget terror-relateret. Det er jo et emne, som kort fortalt er i alles interesse, siger han.

Fælles plan mellem Grønland og Danmark

Lovforslaget bliver fremsat helt efter planen mellem Råstofdirektoratet i Grønland og Udenrigsministeriet i Danmark.

Siden 2013 har Grønland og Danmark i fællesskabet arbejdet for, at Grønland - og dermed altså også Danmark som hovedansvarlig for sikkerheds- og udenrigspolitikken i Rigsfællesskabet - får underskrevet en række aftaler hos det Internationale Atom- og Energi Agentur, IAEA.

Læs også Lektor: Danmark vil kontrollere Grønlands uran

Aftaler, der sætter rammerne for, hvordan uran må fragtes rundt i verden og ikke mindst til hvilke lande. På den måde sikrer man, at Grønland forbliver i det såkaldte ‘gode selskab’ over uran-producerende lande, forklarer Marcus Knuth.

- Fordi Grønland på visse retslige områder ikke er del af nogle af de internationale forpligtigelser, herunder på uranområdet, vil vi gerne sikre, at Grønland også efterlever de internationale forpligtigelser, som det meste af den vestlige verden lever op til (…), således at vi minimerer risikoen for, at grønlandsk uran skulle kunne blive brugt til noget forkert, så som terror.

Læs også Regeringen vil undgå atomvåben med uran fra Grønland


Flere love på vej

Allerede på den igangværende efterårssamling skal Inatsisartut behandle en række forslag om uran-eksport, herunder om Grønland vil tiltræde IEAE’s konvention om beskyttelse af såkaldt ‘nukleare materialer’.

Efter planen skal Danmark og Grønland derudover på regerings-niveauunderskrive erklæringer med IEAE om uran-eksport. Det sker i november eller december.

Herefter fremsættes endeligt en række følgelove, som til foråret skal behandles i både Inatsisartut og Folketinget, oplyser Udenrigsdirektoret.

Et snævert flertal i Inatsisartut vedtog i 2013 at ophæve den hidtige nultolerance-praksis om udvinding af uran i Grønland.