Regeringen vil undgå atomvåben med uran fra Grønland

Uran udvundet inden for det danske kongerige må ikke kunne bruges af terrorister og til ulovlige atomvåben.
Skrevet af Ritzau
06. oktober 2015 16:47

Regeringen vil med et lovforslag fremsat til februar 2016 sikre, at uran udvundet inden for kongeriget "ikke indgår i ulovlige våbenprogrammer eller udnyttes i forbindelse med nuklear terrorisme".

Det fremgår af det lovkatalog, Venstreregeringen tirsdag præsenterer samtidig med Folketingets åbning.

Det bebudede forslag kommer i kølvandet på en debat i 2013 om den såkaldte nultolerance og det grønlandske landstings beslutning om at åbne for brydning af uran, der gav nogen usikkerhed om, i hvor høj grad Grønland selv kan bestemme over sin udvinding og eksport af uran.

Af regeringens lovkatalog fremgår, at regeringen vil fremsætte en lov for Grønland "om sikkerhedskontrol af nukleare materialer" med det formål at sikre, at Danmark efterlever sine internationale forpligtelser.

Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) erkendte i oktober 2013, at den dengang tre år gamle selvstyrelov giver Grønland kontrol med råstofområdet.

Men hun betonede samtidig, at der stadig kan være elementer af Grønlands håndtering af den udvundne uran, som Danmark har kompetence over.

- Der kan være nogle konkrete dispositioner i forhold til udvinding af uran og eksport af uran, som kan have betydning for udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitikken.

- Det er jo et anliggende for kongeriget. Og derfor kan der godt komme en del af det her med at udvinde uran, som også er et anliggende for kongeriget Danmark, sagde Thorning.

Hun understregede dengang, at Danmark var i tæt dialog med Grønland om sagen, og at der var tale om et "temmelig komplekst område", hvor der var brug for "nogle fornuftige løsninger".