Grønland opfordrer EU til at lære om folk i Arktis

Udenrigsudvalget vil have sat fokus på Inuit-undtagelsen ved mødet i Arktisk Råd. Et møde hvor Grønland stemmer for at EU bliver observatør i Arktisk Råd.
Foto © : Mikkel van Overeem/KNR
23. april 2015 12:52

Rigsfællesskabet støtter EUs ansøgning om at blive observatør i Arktisk Råd, men det er også en god anledning til at gøre EU opmærksomme på forholdene i Arktis. Det mener et enigt udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg.

Medlemmer af Arktisk Råd

Canada

USA

Rusland

Finland

Norge

Sverige

Island

Kongeriget Danmark 

Udvalget foreslår derfor naalaakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, at han bruger noget af Grønlands taletid på at sætte fokus på sæljagt og konsekvenserne af EUs foreslåede stramning af Inuit-undtagelsen, når han fredag deltager i Arktisk Råds ministermøde i Iqaluit.

 

Ser modsætning i EUs politik

Udenrigs- og sikkerhedsudvalget gør det klart, at de ser en modsætning mellem EUs store interesse i Arktis, og EU's forslag om stramninger over for Inuit-undtagelsen i forbuddet af sælproduktimporter.

Læs også Kruse bekymret hjem fra EU-sælmøder

Læs også EU-kommissionen vil ændre i inuit-undtagelsen

Situationen er, at Rigsfællesskabet byder EU velkommen som observatør i Arktisk Råd, og det er forventningen, at EU´s observatørstatus vil blive formaliseret ved dette års ministermøde i Arktisk Råd. Rigsfællesskabet har kun en stemme og den for EU. Og det er den situation, som udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg nu vil bruge til at gøre sin stemme hørt. 

 

Respekter inuits rettigheder

Udvalget opfordrer EU til at arbejde aktivt for, at befolkningen i EU får en større viden og kendskab til Arktis og arktiske folks levevilkår.

- Ikke mindst opfordrer vi EU til fuldt ud at respektere inuits ret til udvikling af vores kultur og til bæredygtig brug af vores ressourcer. Begge parter skal kunne møde hinanden med forståelse og respekt, det er forudsætningen for et godt samarbejde, lyder det fra udvalget.

Læs også Johan Lund Olsen: EU bør have plads i Arktisk Råd

Læs også Danmark vil have EU med i Arktisk Råd