Grønland og Sydkorea vil øge samarbejde

Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik V. Kleist, har i dag haft møde med Sydkoreas udenrigsminister, Kim Sung-hwan, for at drøfte muligheder for øget samarbejde mellem Sydkorea og Grønland.
Skrevet af Karsten Sommer
13. december 2012 11:14

På mødet var Kuupik V. Kleist ledsaget af både Ove Karl Berthelsen og Palle Christiansen, som begge er med på det officielle besøg i Sydkorea, der blev indledt i går onsdag.

Begge parter udtrykte ved mødet glæde over det styrkede samarbejde og de seneste dages underskrivelse af en række hensigtserklæringer inden for specifikke områder som uddannelse, forskningssamarbejde samt mineral- og naturressourcer.

Der blev aftalt yderligere drøftelser mellem de to parter på embedsmandsniveau med henblik på at konkretisere samarbejdet.

Sydkoreas udenrigsminister, Kim Sung-hwan, og Formanden for Naalakkersuisut drøftede desuden klimaforandringer og miljø samt fremme af handel og investeringer mellem Grønland og Sydkorea, fortæller Formandens Departement her til morgen.

En række grønlandske virksomheder, blandt andet Royal Greenland, Great Greenland, Visit Greenland, Nuna Minerals og Nuna Oil deltager i den officielle grønlandske delegation.

Allerede på førstedagen af besøget i går, mødtes de tre Naalakkersuisut-repræsentanter med Præsident Lee Myung-bak.

Der blev også tid til besøg på en fotoudstilling om præsidentens besøg i Grønland tidligere på året, og i det store Shinsegae varehus delte Kuupik V. Kleist gaver ud til børnene, i selskab med selveste Julemanden, fortæller turisthjemmesiden Greenland Today.

I morgen finder et større virksomheds seminar om grønlandske råstoffer sted, ligesom sydkoreanerne får smagsprøver på grønlandske fødevarer tilberedt af mesterkokken fra Hotel Arctic i Ilulissat; Jeppe Ejvind Nielsen. 

Og på kultursiden har Nive Nielsen and the Deer Children givet flere koncerter, ligesom filmen ”Inuk” bliver vist under besøget, hvorfor filmens instruktør og skuespiller Ole Jørgen Hammeken også deltager.