Grønland med i stort arktisk klimaprojekt

Grønlands Naturinstitut skal sammen med en række andre aktører veksle et budget på cirka 80 millioner kroner til viden om klimaforandringernes betydning i det arktiske miljø.
Projektet skal løbe frem til udgangen af 2025. Foto © : Carl Isaksen
Skrevet af Anders Dall
04. februar 2021 12:40

Hvor hurtigt sker klimaforandringerne i Arktis, og hvordan påvirker de resten af kloden?

Det skal et nyt og stort anlagt projekt finde svar på. Det hedder Greenland Integrated Observatory System og samler rigsfællesskabets arktiske aktører i bestræbelserne på at blive klogere på forandringerne i klimaet.

Projektet løber frem til udgangen af 2025 og har flere grønlandske aktører med heriblandt Grønlands Naturinstitut og Grønlands Universitet.

Selvkørende målestationer

I en pressemeddelelse siger naturinstituttet om det nye initiativ, at der skal laves en helt ny forskningsinfrastruktur. Den skal i mange år frem sørge for at lave målinger om ændringer i luft, is, land og hav i Arktis. 

- Nye, autonome og selvkørende målestationer vil give os den viden, der før har været utilgængelig.

- Og et net af observationsposter fordelt ud over verdens største ø og havet omkring giver os en langt mere værdifuld forståelse af den del af kloden, hvor de mest drastiske klimaforandringer finder sted, skriver Grønlands Naturinstitut i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Dansk-grønlandsk samarbejde folder forskervingerne ud

Det er Uddannelses- og Forskningsministeriet i Danmark, der har bevilget pengene til projektet. 

Det er ledet af Aarhus Universitet og omfatter foruden Grønlands Naturinstitut en række danske universiteter. Derudover deltager blandt andet ASIAQ Greenland Survey, DMI, Arktisk kommando, Grønlands Nationalmuseum & Arkiv, Grønlands Universitet og Havstoven på Færøerne.