Dansk-grønlandsk samarbejde folder forskervingerne ud

Det fandt vej til finansloven for 2019, og nu begynder et særligt samarbejde om en fælles platform for forskning i Arktis så småt at tage form.
Sekretariatet for den arktiske hub holder til i Pikialaarfik bygningen på campus ved Naturinstituttet i Nuuk. Foto © : Grønlands Naturinstitut
Skrevet af Anders Dall
25. december 2020 13:17

Den skal samle grønlandske, danske og internationale polarforskere i Arktis og gavne det grønlandske samfund.

Sådan lyder ambitionen for et særligt samarbejde mellem Grønland og Danmark, som nu folder vingerne ud. Initiativet hedder International Arktisk Hub og er så småt ved at tage form i Nuuk.

I starten af november i år pegede en nyvalgt bestyrelse nemlig på Anna-Sofie Skjervedal som leder af hub'ens kommende sekretariat. Her skal yderligere to personer være en del af sekretariatet. Det forklarer formand for bestyrelsen og vicedirektør i DMI, Ulrik Korsholm.

Vejen mod en International Arktisk Hub

 

Danmark og Grønland indgik i slutningen af 2018 et samarbejde om at at etablere en international arktisk hub i Grønland.

 

Initiativet var en del af den danske regerings Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi for 2019-2020  

 

I forbindelse med finansloven for 2019 afsatte den danske regering 3 millioner kroner årligt fra 2019 til 2022 til den internationale arktiske hub. 

 

Naalakkersuisut bidrager med 750.000 kr. pr. år til projektet.

 

I maj 2020 blev der nedsat en bestyrelse for den arktiske hub. Formand for bestyrelsen er Ulrik Korsholm, der er vicedirektør i DMI.

 

I november ansatte bestyrelsen Anna-Sofie Skjervedal som leder af det kommende sekretariat for den arktiske hub.

 

Yderligere to personer skal nu ansættes til sekretariatet.    

 

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet og DMI

Udover at samle forskningen i Arktis under ét sted, skal det kommende sekretariat ifølge Ulrik Korsholm bygge bro mellem den arktiske forskning og det grønlandske samfund. 

- Den bro betyder, at vi skal have et overblik over, hvad der foregår af forskning i Grønland og Arktis, men den betyder også, at vi vil forsøge at lave nogle platforme, så vi kan koble den forskning til uddannelse eller virksomheder, der har brug for data eller viden, siger Ulrik Korsholm. 

Del af sikkerhedspolitisk strategi 

Det er penge fra finansloven i både Danmark og Grønland, der finansierer projektet.

Initiativet var en del af den danske regerings Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Strategi for 2019-2020. Her afsatte den danske regering og Selvstyret henholdsvis tre millioner kroner og 750.000 kr. årligt fra 2019 til 2022 til at realisere hub'en. 

Og når projektet for alvor kommer op i fulde omdrejninger, skal hub'en blandt andet komme uddannelsesmiljøer til gode her i landet:  

- Er man skolelærer og skal bruge input til sin undervisning, eller skal man have noget særligt materiale at undervise ud fra, så kan hub'en være et sted, hvor man knytter kontakten til personer med den rette viden og ressourcer. På den måde kan vi eksempelvis gøre det nemmere at bruge forskningen i undervisningen, siger bestyrelsesformand Ulrik Korsholm. 

Sekretariatslederen og det kommende sekretariat holder til i Pikialaarfik bygningen på campus ved Naturinstituttet i Nuuk.