Grønland kommer en time tættere på Danmark

Et enigt Inatsisartut har stemt for at flytte tidszone fra UTC -3 til UTC -2.
Loven træder i kraft 25. marts næste år. Foto © : Simon Uldum
25. november 2022 16:01

I går blev et forslag om at flytte Grønlands almindelige tidszone tredjebehandlet i Inatsisartut.

Forslaget gik ud på at rykke en tidszone nærmere Danmark og Europa.

Et enstemmigt Inatsisartut stemte for forslaget, hvorfor den nye lov træder i kraft 25. marts næste år.

Det er dog først, når vi skifter til vintertid til oktober næste år, at lovændringen kan mærkes. For mens de i Danmark skrurer uret en time tilbage, så lader vi her i Grønland uret stå.

LÆS OGSÅ Fuld opbakning om at ændre Grønlands tidszone

Et af argumenterne for at ændre på tiden er, at der fremover vil være en time mere i døgnet, hvor Grønland kan handle med Danmark og Europa.

Når forslaget træder i kraft, kommer Grønland til at befinde sig midt imellem vestkysten af Europa og østkysten af Nordamerika med tre timer hver vej.

Resten af Grønland

Grønland er i dag inddelt i fire tidszoner. Den almindelige tidszone er UTC -3, som gælder for det meste af landet. Mens Ittoqqortoormiit har tidszonen UTC -1, Danmarkshavn har tidszonen UTC +0, og Pituffik (Thule Air Base) har tidszonen UTC -4.

Det var Naalakkersuisut som fremsatte lovforslaget. De lagde ikke op til, at der skulle røres ved de andre tidszoner i landet. Men under første behandling i Inatsisartut blev det diskuteret, hvor flere partier så en fordel i, at hele landet delte den samme tidszone.

LÆS OGSÅ Justus Hansen vil have samme tidszone i hele landet

I første omgang er det dog besluttet, at man beholder de nuværende tidszoner for Ittoqqortoormiit, Danmarkshavn og Pituffik, men Naalakkersuisut skal arbejde videre med området, blandt andet ved at høre borgerne i Ittoqqortoormiit om deres holdning.

Flere partier udtrykte også et ønske om at afskaffe sommertid helt. I 2019 blev det vedtaget i Inatsisartut at afskaffe sommertid i Grønland, men Naalakkersuisut venter på, at EU også gør det.

Positive høringssvar

Forslaget har været i høring ved selskaber, foreninger og andre i Grønland. Høringssvarerne har været meget positive.

- Grønlands Erhverv anser det kun som positivt at overgå fra UTC -3 til UTC -2, skrev Grønlands Erhverv i deres høringssvar.

Også Air Greenland har været positivt stemt.

- I forbindelse med operationer mellem Grønland og Danmark og flytning af besætningsmedlemmer frem og tilbage, spiller tidsforskellen på fire timer en væsentlig rolle i planlægningen, skrev Air Greenland.

Og forslaget vil ikke blot hjælpe Air Greenland, men også andre luftfartsselskaber, som vil flyve til og fra Grønland. Det kan blive nyttigt, når de nye atlantlufthavne åbner.

Dog er der også mulige negative konsekvenser. Her er især tale om påvirkning på søvn og døgnrytmer, når solen står op og går ned en time tidligere end normalt.

Derfor har lovudvalget bedt Naalakkersuisut om at forholde sig til data om påvirkning af tidszoneflytning fra Island.

Der har de nemlig flyttet tidszone fra UTC +0 til UTC -1. Her er der foretaget undersøgelser af, hvordan det påvirker unge, og der skal startes et stort forskningsprojekt på området.

- Naalakkersuisut finder det vigtigt, at Grønlands forskere og sundhedsvæsen har adgang til disse data, sagde Múte B. Egede under tredjebehandlingen.