Grønland kan miste millioner i EU-støtte

EU lægger op til at skære kraftigt i støtten til Grønland, hvor pengene går til uddannelsessystemet.
Grønland modtager i dag omkring 237 millioner kroner i støtte fra EU, der går til uddannelsessystemet til blandt andet efteruddannelse af lærere og ledere. (Arkivfoto) Foto © : Tele-Post
21. februar 2020 09:58

Uddannelsessystemet er i fare for at miste millioner af kroner i støtte fra EU over de kommende syv år, skriver dr.dk.

Europakommissionen er i færd med blive enige om det overordnede budget for den europæiske union fra 2021 til 2027.

Indtil videre er der lagt op til at spare omkring 10 procent på støtten til Grønland. Det vil betyde, at man vil miste 24 millioner kroner i støtte om året.

Støtte går til efteruddannelse

Støtten, der bliver kaldt Grønlandsinstrumentet lyder i dag på omkring 237 millioner kroner, der går til uddannelsessystemet til blandt andet efteruddannelse af lærere og ledere.

Budgetforhandlingerne lægger også op til, at Grønland skal have adgang til en række andre puljer, der ikke er adgang til i dag.

Naalakkersuisut ønsker ikke at udtale sig, så længe forhandlingerne står på, skriver dr.dk, der istedet har spurgt folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen.

Regeringen vil fastholde støtte

- Jeg frygter, at det vil få store konsekvenser, hvis EU skærer på støtten. Der vil være rigtig mange initiativer, som kan forsvinde, og uddannelsessystemet vil blive udfordret af det på både kort og lang sigt, siger hun.

EU-ordføreren for regeringspartiet Socialdemokratiet, Lars Aslan Rasmussen siger til dr.dk, at man fra regeringens side går efter at fastholde støtten.