Flemming Jensen fylder 70 år: Grønland har været en milepæl i mit liv

To års ophold i bygden Ikerasak i 1970’erne har præget resten af Flemming Jensens liv. Ifølge ham selv er Grønland årsag til, at han sætter pris på natur, stilhed og at være venlig trods uenigheder. Torsdag fylder skuespiller, forfatter og instruktør Flemming Jensen 70 år.
Foto © : People's Press (pressefoto)
18. oktober 2018 09:29

- Det er rigtig, rigtig gammelt! Det er mærkeligt, for sådan føler jeg det jo ikke, med mindre jeg skal gå hurtigt op ad en trappe, siger Flemming Jensen, som torsdag fylder 70 år.

Fødselsdagen finder sted, mens han står midt i prøverne til forestillingen ”Nissebanden i Julemandens Land” på Odense Teater - en fortolkning af julekalenderklassikeren ”Nissebanden i Grønland”.

Dermed er Flemming Jensen tilbage ved det land, han bliver ved med at vende tilbage til.

For to år som skolelærer i bygden Ikerasak i Nordgrønland fra 1973 til 1975 er ifølge ham selv en af milepælene i hans liv. Ikke på grund af noget, han udrettede, men på grund af, hvad Grønland udrettede i ham.

LÆS OGSÅ Nissebandens fader til Uummannaq

- Jeg tror ikke, at jeg lærte nogen noget. Men jeg lærte noget selv, siger Flemming Jensen.

Det gælder for eksempel måden at være tilstede på.

- Jeg har fokuseret meget på at tænke i ’nu’, hvor man i det dynamiske samfund hernede, hvor vi halser afsted, hele tiden tænker ’frem’. Jeg er blevet bedre til at være til stede i nuet ved at have prøvet at leve tæt på mennesker, som tænker på den anden måde end jeg, siger han.

Den grønlandske natur og stilheden satte dybe spor i Flemming Jensen, og han blev påvirket af måden at omgås andre mennesker.

- Det er jo en grønlandsk specialitet på de små steder fra gammel tid - sådan som jeg oplevede det – at man lægger låg på konflikter, for det var upraktisk, når man skulle være sammen med dem resten af livet (...). Det er en værdi, jeg har suget til mig, at konflikter i hvert fald ikke skal opsøges, siger han.

Manden, der vil fortælle historier

Udover sit grønlandskendskab er Flemming Jensen kendt som forfatter, skuespiller, instruktør og debattør.

Han står bag 15 bøger, heriblandt satirebogen ”Vejledning i sælfangst – og andre beretninger fra et grønlandsk udsted” og senere romanerne ”Imaqa” og ”Jakob”, der også er inspireret af Grønland.

LÆS OGSÅ Nissebanden er tilbage

Det er også blevet til et hav af film og teaterstykker både som skuespiller og instruktør og ofte med en satirisk kant, der har sat spørgsmålstegn ved ting i samfundet – uden direkte at fornærme.

Det gælder også hans medvirken i debatter om Grønlands fremtid. Selve titlen som debattør er dog ’ikke et erhverv’, påpeger han, men ’noget, vi gør ved siden af det, vi ellers gør’.

- Jeg er faktisk meget glad for at have forfatter-, dramatiker-, skuespiller- og instruktørhatten på. For mig er det bare forskellige former for håndværk. Egentlig er det hele noget med at fortælle en historie, siger Flemming Jensen.

Lært at sige sin mening

Berlingskes teateranmelder Jakob Steen Olsen kalder i en fødselsdagsomtale Flemming Jensen for ’elskværdig på en uelskværdig måde’ og henviser til, at Flemming Jensen er en venlig mand med sine meningers mod.

En beskrivelse, som hovedpersonen godt kan genkende.

For udover andre milepæle i livet som hans debuter som forfatter og skuespiller, mødet med hans kone, faderskabet til hans seks børn og at blive bedstefar til elleve børnebørn, kom der også en milepæl omkring årtusindeskiftet, hvor Danmark gik ind i Irak-krigen.

En beslutning Flemming Jensen var stærkt imod. Og det fik ham til at ændre lidt på hans måde at se på politik på.

- Jeg tænkte: ’Det er jeg nok ikke så klog indenfor. Jeg ved nok ikke nok. Jeg må hellere lade være med at udtale mig om det’. Men så opdagede jeg pludseligt, at alle dem, der udtalte sig, vidste sgu heller ikke mere. Så tænkte jeg: ’Nå, hvis vi er nede på det niveau, så kan jeg godt være med’.

Siden har Flemming Jensen lagt mere vægt på at være tydelig i sine holdninger – uden at fremstå 'uelskværdigt' af den grund.

- Det er blevet vigtigere for mig at stå ved en ærlighed og vedgå sig sine holdninger og ikke pakke dem ind, så de forsvinder ind i ukendelighed. Det har jeg måske været slem til før. Det er måske noget af det negative, jeg har taget med mig fra Grønland, siger Flemming Jensen.

Fødselsdagen 18. oktober går med lydprøver på Odense Teater, men vil blive fejret senere blandt venner og familie, oplyser Flemming Jensen.