Grønland er blevet lidt mere attraktiv for mineselskaber

Mineselskaberne er lidt mindre bekymrede for at arbejde med Grønland, men vi placerer os stadig i den mindst attraktive halvdel af lande med ressourcer i undergrunden.
Placeringen som nummer 41 er bedre end sidste års placering som nummer 63 ud af 83 lande. Men det placerer fortsat Grønland i den nederste halvdel af feltet. (Arkivfoto) Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
26. februar 2020 12:16

Grønland klatrer igen opad på listen over lande, der er mest attraktive for mineindustrien.

Grønland indtager plads nummer 41 ud af 76 lande på den årlige liste, som den canadiske tænketank Fraser Institute offentliggjorde tirsdag.

Placeringen som nummer 41 er bedre end sidste års placering som nummer 63 ud af 83 lande. Men det placerer fortsat Grønland i den dårligste halvdel af de lande, som mineindustrien er interesseret i.

Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn

 

Vurderingen af landene bygger på to undersøgelser: Hvad der reelt ligger i undergrunden, og hvordan mineselskaberne opfatter de enkelte landes forhold og politik på området. Det kan for eksempel være mulighed for arbejdskraft, skatteforhold og usikkerhed i forhold til administration eller miljølovgivning.

Opfattelse af forhold og politik trækker ned

For Grønland er det indholdet af undergrunden, der trækker op. Her er Grønland placeret som nummer 36.

Mineselskabernes opfattelse af Grønland som samarbejdspartner giver en placering som nummer 48.

LÆS OGSÅ Grønland rasler ned ad rangstien

Opfattelsen af Grønland er imidlertid blevet bedre siden sidste år. Mineselskaberne udtrykker mindre bekymring over muligheden for kvalificeret arbejdskraft i Grønland, beskyttede områder og uoverenstemmelser i lovgivningen.

En af direktørene fra et mineselskab sender dog en løftet pegefinger til Selvstyret:

- Der mangler gennemsigtighed i Råstofdepartementet, og det skaber usikkerhed for investorer, siger han.

LÆS OGSÅ 'Ærgerligt' og 'slet ikke godt'

De seneste fem år har placeringen være meget svingende. Bedst så det ud tilbage i 2013, hvor Grønland kunne smykke sig med en samlet 7. plads.