Grønland rasler ned ad listen: 'Ærgerligt' og 'slet ikke godt'

Grønland kommer tættere og tættere på at være det mindst attraktive land i verden at drive minedrift i. Problemerne må undersøges, mener formanden for Inatsisartuts råstofudvalg.
Det er langsommeligt og besværligt at starte mineprojekter op i Grønland, lyder kritikken fra blandt andet fra minebranchen. Arkivfoto
04. marts 2019 13:20

Ærgerligt og slet ikke godt. 

Sådan lyder reaktionen fra IA og Demokraterne på, at Grønland bliver mindre og mindre attraktiv for mineselskaber at investere i. Det er nemlig langsommeligt og besværligt at starte mineprojekter op i Grønland, lyder kritikken fra blandt andet fra minebranchen.

Grønland er nu på en 63. plads ud af 83 på listen over mest attraktive lande, viser en rapport fra Fraser Institute. 

Tilbage i 2013 lå Grønland helt i top som nummer syv af 112. 

  • Grønlands Erhverv, Naalakkersuisut, Kongehuset, Dansk industri og den danske regering har lige nu sendt mere end 70 repræsentanter til Toronto i Canada for at promovere Grønland overfor investorer og mineselskaber fra hele verden.
  • Ifølge Økonomisk Råds årsrapport for 2018 forventes der stigende priser på mange af de råstoffer, der kan udvindes i Grønland.
  • Det forventes, at flere projekter åbner i de kommende år.
  • De mange udforskningstilladelser, der er givet, kan derfor få stor betydning for Grønlands økonomi, hvis de bliver til noget.

Formanden for Inatsisartuts erhvervs- og råstofudvalg, Simon Simonsen (S), kræver en forklaring af Naalakkersuisut.

- Jeg vil høre præcis, hvad kritikken handler om, og hvorfor der sker ændringer, siger han.

Meget ærgerligt

En stor delegation fra Grønland og Danmark med blandt andet Naalakkersuisoq Erik Jensen, kronprinsen og den danske energiminister, er i disse dage i Canada, hvor de deltager i råstofmessen, PDAC.

Her deltager også repræsentanter fra oppositionen. Mute Bourup Egede fra Inuit Ataqatigiit er med, og det samme er Randi Vestergaard Evaldsen fra Demokraterne. De to er heller ikke tilfredse med placeringen på listen.

- Det er jo ikke godt, når man falder nedad på sådan en liste, som internationale investorer ser på, siger Mute Bourup Egede. 

- Jeg synes selvfølgelig, at det er meget ærgerligt, at vi er faldet så langt ned, supplerer Randi Vestergaard Evaldsen.

Enkel indgang

 De mener begge to, at det er virksomhedernes indgang til Grønland, der skal gøres noget ved. For den skal være enkel.

- Det kræver, at vi sammen blandt partierne sætter os ned og skaber noget politisk stabilitet. Embedsværket skal være mere behjælpelige. Nogle steder kan der være en mur, når man henvender sig. Vi skal have et one door-princip for investorerne, der vil til landet, så de kun har én indgangsvinkel, siger Randi Vestergaard Evaldsen. 

- Vi skal have en mere smidig proces og en mere smidig administration og et smidigt grundlag for at kontakte det offentlige, så der ikke er for mange døre, man skal igennem, siger Mute Bourup Egede.