Foto: GME

GME blåstempler uran-projekt - miljøorganisationer raser

Det kommer ikke til at have skadelige effekter på miljøet, naturen, dyr eller mennesker, hvis uran-minen i Kuannersuit bliver til virkelighed.

Sådan lyder konklusionen i udkastet til den VVM-redegørelse, som selskabet Greenland Minerals and Engergy Ltd, GME, afleverede til Selvstyret i efteråret.

Det skriver Danmarks Radio, som har fået aktindsigt i rapporten af Selvstyret og derefter sendt den til miljøorganisationen NOAH.

I rapporten fremgår det bl.a., at minen ikke vil få betydelig indvirkning på luftkvaliteten i området, ligesom risiko for radioaktiv stråling er langt under Grønlands grænseværdier.

LÆS OGSÅ GME-aktier stiger

Men de konklusioner tror en række grønlandske og danske miljøorganisationer ikke på.

I en pressemeddelelse påpeger formanden for miljøforeningen Avataq, Mikkel Myrup, blandt andet at energiforbruget ved udvinding af uran vil være skadeligt for klimaet.

- Mineprojektet overtræder Råstoflovens bestemmelser om klimabeskyttelse, fordi det ifølge VVM-udkastet forøger Grønlands samlede udledning af CO2 med 63 procent.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq vil ikke love afslag på uranansøgning

Selvstyret har siden efteråret afvist at give flere medier aktindsigt i rapporten. Derfor har seks grønlandske og danske miljøforeninger nu valgt at offentliggøre den.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt