GME blåstempler uran-projekt - miljøorganisationer raser

Det kommer ikke til at have skadelige effekter på miljøet, naturen, dyr eller mennesker, hvis uran-minen i Kuannersuit bliver til virkelighed.
Foto © : GME
10. marts 2017 06:56

Sådan lyder konklusionen i udkastet til den VVM-redegørelse, som selskabet Greenland Minerals and Engergy Ltd, GME, afleverede til Selvstyret i efteråret.

Det skriver Danmarks Radio, som har fået aktindsigt i rapporten af Selvstyret og derefter sendt den til miljøorganisationen NOAH.

I rapporten fremgår det bl.a., at minen ikke vil få betydelig indvirkning på luftkvaliteten i området, ligesom risiko for radioaktiv stråling er langt under Grønlands grænseværdier.

LÆS OGSÅ GME-aktier stiger

Men de konklusioner tror en række grønlandske og danske miljøorganisationer ikke på.

I en pressemeddelelse påpeger formanden for miljøforeningen Avataq, Mikkel Myrup, blandt andet at energiforbruget ved udvinding af uran vil være skadeligt for klimaet.

- Mineprojektet overtræder Råstoflovens bestemmelser om klimabeskyttelse, fordi det ifølge VVM-udkastet forøger Grønlands samlede udledning af CO2 med 63 procent.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq vil ikke love afslag på uranansøgning

Selvstyret har siden efteråret afvist at give flere medier aktindsigt i rapporten. Derfor har seks grønlandske og danske miljøforeninger nu valgt at offentliggøre den.