- Jeg kan ikke svare på det, før vi har fået en ansøgning. Når der kommer en ansøgning skal Naalakkersuisut vurdere det. Hvis kravene på råstofloven er overholdt, så skal naalakkersuisut vurdere, om der skal gives tilladelse eller ej, lyder det fra Múte Borup Egede.Foto: Camilla Dam/KNR

Naalakkersuisoq vil ikke love afslag på uranansøgning

Naalakkersuisut kan give Greenland Minerals and Energy et politisk afslag på en ansøgning om uranudvinding, oplyser naalakkersuisoq for råstoffer - men så overholder Grønland ikke grundlæggende principper for retsstater, mener juraprofessor.

Der vil være tale om magtfordrejning, hvis naalakkersuisut behandler en ansøgning fra GME om uranudvinding på Kuannersuit – Kvanefjeldet - uden at tage udgangspunkt i råstofloven, og udelukkende afviser selskabets ansøgning på grund af politisk modstand mod uranudvinding, fortalte juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet mandag i KNR.

Spørgsmålet er aktuelt efter, at IA er gået ind i naalakkersuisut, da partiet har det som et kardinalpunkt at få stoppet uranudvinding. Partiets formand, Sara Olsvig, har gjort det klart, at Greenland Minerals and Energy(GME) må berede sig på at få afslag på en fremtidig ansøgning om uranudvinding, hvis det står til IA.

Læs også Juraprofessor Politisk afslag vil være magtfordrejning

Naalakkersuisoq: Vi må vurdere ansøgningen

Naalakkersuisoq for råstoffer, Múte Borup Egede, fra IA er mere tilbageholdende og vil ikke svare på, om han er enig med sin formand og på forhånd vil afvise en ansøgning om uranudvinding fra GME:

- Jeg kan ikke svare på det, før vi har fået en ansøgning. Når der kommer en ansøgning skal Naalakkersuisut vurdere det. Hvis kravene på råstofloven er overholdt, skal naalakkersuisut vurdere, om der skal gives tilladelse eller ej, lyder det fra Múte Borup Egede.

Læs også Koalitionspartier klar til at kæmpe mod hinanden

Han vil ikke kommentere sagen yderligere men henviser til et paragraf 37 svar givet 13. maj af den foregående naalakkersuisoq for finans og råstoffer Randi Vestergaard Evaldsen. Svaret kalder Múte Borup Egede "det eneste fundament jeg har for at sige noget nu".

"Ansøgningen kan afvises af en hvilken som helst grund"

I svaret konkluderer Randi Vestergaard Evaldsen, at et tillæg til GMEs efterforskningstilladelsesvilkår fra 2012 stadig gælder, og at "ansøgningen kan afvises af en hvilken som helst grund, herunder af en politisk eller forvaltningsmæssig grund, eller helt uden grund."

Læs svaret fra Randi Vestergaard Evaldsen her: http://inatsisartut.gl/documents/para3637/2016/svar/115_erstatningskrav_aqqe_svar.pdf

Den konklusion er Peter Pagh dog uenig i. Han slår fast, at myndigheder ikke kan give sig selv beføjelser ud over lovgivningen:

- Medmindre grønlandske myndigheder antages ikke at være omfattet af retsstatens grundprincipper, skriver Peter Pagh i en mail til KNR.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt