Gammelt amerikansk krigsskrot sendes til genbrug i Danmark

Amerikanske efterladenskaber skal blive til nyt jern i Danmark.
Skrevet af Christine Hyldal
10. september 2019 08:01

I denne uge sejler en coaster fyldt med rustne olietønder og andet amerikansk skrot fra Anden Verdenskrig fra Østgrønland til Grenå i Danmark. 

Med sig skal den have 10.000 rustne olietønder og andet skrot, som er samlet sammen ved Ikkatteq. Der har det ligget, siden amerikanerne forlod området efter Anden Verdenskrig, men nu skal skrottet sendes mod dets sidste destination: En genbrugsvirksomhed i Grenå i Danmark.

LÆS OGSÅ Oprydning efter amerikanerne: 10.000 rustne olietønder er samlet sammen

- Logistikken har været en af de store udfordringer, siger Frank Rasmussen, der er driftschef i Afdelingen for Natur og Bæredygtighed i Kommuneqarfik Sermersooq.

10-15 kilo jern i én tønde

Olietønderne er presset sammen og står klar på stranden ved Ikkatteq nu. Et landgangsfartøj skal fragte dem ud til et lastskib, som så sejler det gamle skrammel til Danmark. 

  • Regeringen afsætter 180 mio. kroner over seks år til oprydning efter USA’s tidligere militære tilstedeværelse i Grønland
  • En styregruppe med repræsentanter fra Grønland og Danmark skal udpege oprydningsstederne og beslutte hvor, hvornår og hvilke oprydningstiltag, der er nødvendige
  • Aftalen omfatter tidligere amerikanske militærbaser fra 2. verdenskrig og baser, som Danmark har givet USA tilladelse til at have i Grønland ifølge en forsvarsaftale fra 1951 plus en række tillægsaftaler
  • Lokale entreprenører skal stå for oprydningen på de udvalgte lokaliteter.
  • Aftalen omfatter ikke aktive baser som Pituffik og det danske forsvars nuværende baser, fx Grønnedal, Daneborg og Mestersvig
  • Camp Century er heller ikke en del af oprydningsaftalen. Her er forskere i øjeblikket ved at overvåge og kortlægge miljøforurening

Kilde: Aftale mellem miljø- og fødevareministeren og formanden for Naalakkersuisut om oprydning efter tidligere amerikansk militær tilstedeværelse i Grønland

- Selv om det er gammelt rustent skrot, indeholder det stadig jern, som kan genanvendes, siger Frank Rasmussen og fortæller, at skrottet bliver sejlet til genbrugsvirksomheden Stena Recycling i Grenå. 

Han vurderer, at der i gennemsnit kan komme 10-15 kilo rent jern ud af en tønde, der vejer cirka 20 kilo. Dog er der forskel på tønderne, for nogle af dem er meget rustne og ødelagte.

Ifølge ham er der ikke rigtigt nogen, der tjener penge på amerikanernes skrot. Prisen på jern er på cirka 95 øre pr kilo, og ifølge Frank Rasmussen vil indkomsten fra jernet ikke blive meget højere end omkostningerne ved fragten. 

10 mennesker rydder op i Ikkatteq

Det overskud, der bliver, ryger dog ned i kassen med 180 millioner kroner, som er øremærket oprydning af de militære baser i Grønland. I januar sidste år indgik formanden for naalakkersuisut Kim Kielsen (S) og den daværende danske miljøminister, Esben Lunde Larsen, nemlig en aftale om oprydning af de gamle amerikanske baser.

Med aftalen afsatte Danmark 180 millioner kroner til oprydning af de militære anlæg. Og det første stop på ruten er altså den tidligere amerikanske flybase Bluie East 2 i Ikkatteq, ikke langt fra Tasiilaq. Derefter går turen til endnu et efterladt militæranlæg ved Marraq syd for Nuuk.

LÆS OGSÅ Danmark har undladt at bede USA rydde op

I alt er der 30-35 steder med amerikanske efterladenskaber i Grønland. Nogle af dem er ganske små som en vejrstation med et enkelt hus, andre steder er store som Ikkatteq. 

Miljøundersøgelser
To miljøeksperter fra Cowi Consult tager 800 prøver af jord, vand og i elven i Ikkatteq lige nu for at finde ud af, om der er forureninger. Omfanget er dog for tidligt at sige noget om endnu, siger driftchef Frank Rasmussen

Ifølge aftalen skal oprydningen være overstået i løbet af de næste seks år. 

- Men det kan godt komme til at tage længere tid, siger Frank Rasmussen.

I Ikkatteq er det 10 mennesker fra den lokale virksomhed 60 North, som har ryddet op i krigsefterladenskaberne. Kommuneqarfik Sermersooq er bygherre på projektet.

Vurderingen er, at der i alt er 190.000-200.000 rustne tønder i området, og oprydningen vil fortsætte næste år, vurderer Emil Lyberth, der er formand for Shipping Controllere i virksomheden 60 North.