Gamle lamper bliver til nye søm

Der bliver sendt tonvis af affald til Danmark fra Kommuneqarfik Sermersooq, og det kommer der nye ting ud af.
Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Merete Lindstrøm
11. september 2018 13:12

I årets første otte måneder har Kommuneqarfik Sermersooq sendt næsten 900 tons metalskrot til Danmark. Størstedelen bliver 100 procent genanvendt.

Affaldscenteret i Kommuneqarfik Sermersooq har til og med august måned modtaget 12.950 tons affald til forbrænding og behandling i de forskellige afdelinger på Modtagepladsen i Nuuk. Syv procent er genbrugsegnet affald - det svarer til cirka 900 tons affald.

- Genbrugsegnet affald kan være trawl og net fra fiskerne. Det kan også være jern og metal, og det er primært det, vi får rigtig meget ind af. Det kan være gamle cykler, dåser og gamle lamper, der er lavet af metal, fortæller specialkonsulent i drift og miljøafdelingen i Kommuneqarfik Sermersooq Mia Nielsen.

kilde: Kommueqarfik Sermersooq

Hun forklarer, at man samler tilpas store mængder metalskrot sammen på modtagepladsen, før det bliver pakket i store containere og sendt til modtageanlægget i Danmark. Her er det så, at magien sker.

 - Der sker jo det, når metallet kommer til Danmark, så bliver det behandlet, så alle de rene metaller bliver udsorteret, og så bliver det sendt til støberier, så kan det blive til nye produkter som for eksempel søm og skruer, siger hun.

Af de 891 tons metalskrot, som Kommuneqarfik Sermersooq har sendt til genanvendelse i Danmark i år, er 82 procent af metalskrottet gået direkte videre til genanvendelse som jern eller metal, mens 5 procent ender som reelt forbrændingsegnet affald.  Hele processen er godt givet ud, selvom det koster penge at transportere affaldet, mener Mia Nielsen

- Det er jo altid et spørgsmål om afvejning i forhold til, hvad der er af omkostninger, og hvad der er af gevinster for miljøet. Der er en ret lang nedbrydningstid på metal. Nedbrydningstiden på en cykel er jo for eksempel mere end 1000 år, så hvis vi skal have den liggende i vores natur heroppe, så er der jo virkelig lange udsigter, slutter Mia Nielsen.

Se mere om hvordan du kommer af med affald på din kommunes hjemmeside.

kilde: Kommueqarfik Sermersooq