GA: Statministerens svar ikke en afvisning

Helle Thorning Schmidts svar til de nordatlantiske mandater, at den danske regering IKKE er klar til at investere danske skattekroner i grønlandske anlægs- og råstofprojekter, skal ikke ses som en afvisning, mener Grønlands arbejdsgiverforeningens direktør. - Lad os komme i gang og være mere kreative, siger han.
Skrevet af Nauja Møller
03. december 2014 12:52

Doris Jakobsen spurgte direkte statsministeren i tirsdagens spørgetime i Folketinget, om Danmark har tænkt sig at investere med statslige midler til at få gang i hjulene i Grønlands industri. Hendes svar var, at da de to seneste regeringer i Grønland mente, at råstofudvikling i landet samt andre arrangementer skal ske på kommercielle vilkår, og at det ikke er regeringens politik at smide statslige penge ind i råstofudvikling.

Læs også Statsministeren afviser støtte til grønlandske erhvervsprojekter

- Jeg ser ikke Helle Thorning-Schmidts svar på det her meget konkrete spørgsmål, som en afvisning, men at man faktisk kan gå ind og kigge på en masse andre mulige former for samabejde, siger direktør i Grønlands Arbejdsgiverforening GA, Brian Buus Pedersen, til KNR radioavis.

Han mener, der skal nye boller på suppen nu, hvor den kommende regering ikke er den samme som de seneste to.

- Kan man ikke, nu når vi har fået en ny regering i Grønland, sætte sig ned mellem Danmark og Grønland, hvor man prøver at tage en mere fordomsfri diskussion om, hvordan de to lande kan samarbejde på en ny måde som skaber bedre grundlag for evhvervs og økonomisk udvikling i Grønland?

Men hvordan det lige skal strikkes sammen, har GA direktøren ikke en direkte bud på. Han mener dog, at der er nødt til at ske noget nu.

- Lad os komme i gang, og lad os være mere kreativer og mindre fastlåst i vores måde at tænke på forhold mellem Danmark og Grønland. Vi har som sagt en fælles interesse i at styrke sammenholdet, siger Brian Buus Pedersen

Vent på rapporten

Der har den senere tid været rejst forslag om at oprette en fond med delvis statslige midler, der skulle investeres i grønlandske erhvervsprojekter.

Men statsministeren henviste i stedet til det udvalg, som skal komme med en rapport, der viser,  hvor private danske- og grønlandske firmaer kan investere i projekter i Grønland. Der kunne man begynde mener, Brian Buus Pedersen.

- Erhvervsministeriet i Danmark og vores depardement for erhverv og råstoffer har siddet og filosoferet over, hvordan man kan styrke de danske og det grønlandske samarbejde. Det kunne jo være det første sted at starte, hvad er der egentligt at gå på i at forstærke dialoget, siger Direktør i Grønlands Arbejdsgiverforening GA, Brian Buus Pedersen til KNR.