Gælds- og investeringsstrategien skal justeres

Selvstyret står i øjeblikket over for flere store anlægsinvesteringer, og nu tyder det på, at Naalakkersuisut sammen med koalitionspartierne planlægger at ændre gælds- og investeringsstrategien.
Gælds- og investeringsstrategien, der blev vedtaget med opbakning fra samtlig partier i Inatsisartut tilbage i 2012, kan vise sig som en hindring for finansieringen af blandt andet lufthavnspakken, hvor en udvidelse af landingsbanen i Ilulissat(billedet) indgår. Foto © : Wilco737/Flickr Creative Commons
10. december 2015 13:11

En ny containerterminal i Nuuk havn, udvidelse af to lufthavne og opførelse af yderligere tre helt nye lufthavne - det er eksempler på meget store anlægsinvesteringer, som Selvstyret enten gerne vil lave eller allerede er i gang med at udføre.

Gælds- og investeringsstrategien, der blev vedtaget med opbakning fra samtlige partier i Inatsisartut tilbage i 2012, kan vise sig som en hindring for finansieringen - derfor ønsker Naalakkersuisut og koalitionspartierne en revision af strategien i forbindelse med udarbejdelsen af en ny budgetlov, der fremlægges til forårssamlingen 2016.

Læs også Lufthavnspakken vedtaget

Jess Svane, medlem af finansudvalget afviser dog, at ændringen af strategien udelukkende handler om at Selvstyret skal kunne låne flere penge.

- Vi siger ikke direkte, at vi skal kunne låne flere penge. Vi siger, at vi først vil finde ud af, hvor grænsen ligger i forhold til, hvor meget vi kan låne, siger Jess Svane.

Gælds og investeringsstrategien blev debatteret i Inatsisartut under efterårssamlingen, da IA stillede forslag om en fælles udtalelse, hvor Inatsisartut opfordrede Naalakkersuisut til fortsat at følge gælds- og investeringsstrategien.

Læs også Naalakkersuisut åbner for 2200 meter til Nuuk

Udtalelsen blev stemt ned med et brag af koalitionspartierne, og det finder finansordfører fra IA, Naaja Nathanielsen, bekymrende.

- Koalitionspartierne og Naalakkersuisut sendte et meget uklart og bekymrende signal under debatten, hvor de ikke stiller sig klart bag gælds- og investeringsstrategien. Det synes vi er rigtig bekymrende i en tid, hvor vi som samfund står over for at skulle optage enormt meget gæld, siger Naaja Nathanielsen.

Jess Svane sagde i sin ordfører tale, at Siumut var imod udtalelsen, blandt andet fordi partiet vil afvente den nye budgetlov fra Naalakkersuisut.

Hos Demokraterne ønsker man en revision af gælds- og investeringsstrategien, og Tillie Martinussen kalder den nuværende strategi for ”out-datet”.

Læs også Udvidelse af Ilulissat-landingsbane tiltrængt

- Vi er nødt til tænke os rigtig godt om, når vi lånoptager på landskassens regning, men den konservative tilgang, der er i den ældre version af gælds og investeringsstrategien, kunne vi godt tænke os at få opdateret, siger Tillie Martinussen