Fyring svækker tilliden til Grønlands Statistik

Det skaber usikkerhed og svækker tilliden til Grønlands Statistik, når en politiker vælger at ændre på bestyrelsen i utide, siger den tidligere statistikchef i Grønlands Statistik, Birger Poppel.
30. april 2017 15:22

Det skaber usikkerhed og svækker tilliden til Grønlands Statistik, når en politiker vælger at ændre på bestyrelsen i utide.

Det siger den tidligere statistikchef i Grønlands Statistik, Birger Poppel.

- En national statistikfunktion skal være upartisk og uafhængig for at kunne levere statistik som alle uanset politisk observans eller erhvervsmæssigt udgangspunkt kan tro på, siger han.

LÆS OGSÅ Aqqaluaqs fyringsforklaring hænger ikke sammen

Det skyldes blandt andet, at meget af den politik og de love, der vedtages bliver lavet på baggrund af statistikker og derfor skal de være til at stole på, siger Birger Poppel, samfundsforsker tilknyttet Ilisimatusarfik og som tidligere gennem femten år har været statistikchef i Grønlands Statistik. 
- Vi er jo alle sammen afhængige af de beslutninger, der bliver truffet på baggrund af den statistik, der bliver lavet, siger han.

Og netop tilliden til Grønlands Statistik er også det Aqqaluaq B. Egede slår på, som årsagen til fyringen af Henrik Leth, fordi han er formand for Grønlands Erhverv.

LÆS OGSÅ Aqqaluaq B. Egede forklarer fyring af Henrik Leth

- Jeg mener, at det er vigtigt, at folk med særinteresser ikke arbejder med landets og samfundets penge. Også i forhold til vores omdømme i udlandet. Her skal vi ikke kunne blive kritiseret, vi skal være tillidsvækkende. Bestyrelsesmedlemmer skal hyres på en måde, der forsvarer samfundet, vi skal ikke hyre et bestyrelsesmedlem, der har tilknytning til et selskab eller en organisation, sagde Aqqaluaq B Egede i torsdagens Qanorooq.

Men ifølge Birger Poppel, så vil fjernelsen af Henrik Leth i utide give usikkerhed.

- Det svækker tilliden til den seriøsitet man kan forvente og det stiller nogle spørgsmål til den årsag man lægger frem, når den årsag helt åbenbart ikke holder vand, siger Birger Poppel.

LÆS OGSÅ Fyring af Henrik Leth undrer bestyrelsesformand

Også formanden for bestyrelsen i Grønlands Statistik, Vøgg Løwe Nielsen sagde tidligere på ugen, at den treårige periode til bestyrelsesmedlemmerne netop skal sikre, at der er arbejdsro i bestyrelsen og at arbejdet i Grønlands Statistik er troværdigt.

- Så kan det være med til at svække troværdigheden for institutionen, hvis man skifter nogen ud før tiden, siger han.