Aqqaluaq B. Egede forklarer fyring af Henrik Leth

Henrik Leth blev fyret fra bestyrelsen i Grønlands Statistik, fordi han er medlem af en organisation. Sådan lyder forklaringen nu fra naalakkersuisoq, Aqqaluaq B. Egede på, hvorfor Henrik Leth er blevet fjernet fra sin post i bestyrelsen i Grønlands Statistik to år før hans periode udløber.
27. april 2017 13:52

Hvorfor det pludselig er et problem, at Henrik Leth sidder i en organisation, efter at han har siddet i bestyrelsen i syv år, er uklart. Samtidigt er begrundelsen opsigtsvækkende, fordi den nye mand i bestyrelsen også repræsenterer en organisation, nemlig KNAPK, og endeligt er det vanskeligt at finde dækning for naalakkersuisoqs udlægning i loven.

Aqqaluaq B. Egede henviser til loven om Grønlands Statistik, der siger, at det er Naalakkersuisut, der udpeger medlemmerne af bestyrelsen for tre år af gangen. Og i bemærkningerne til loven fra 1999 står der:

- Bestyrelsens medlemmer bør vælges ud fra personlige kvalifikationer og ikke som repræsentanter for bestemte myndigheder eller organisationer. 

Og det betyder ifølge Aqqaluaq B Egede, at det er ulovligt, at have Henrik Leth siddende i bestyrelsen, fordi han er sidder i en organisation, altså Grønlands Erhverv.

- Bestyrelsesmedlemmerne udpeges ud fra deres personlige kvalifikationer, og altså ikke repræsentanter for myndigheder eller organisationer. Og her taler vi om en person, som er repræsentant for en bestemt organisation, siger Aqqaluaq B. Egede.

Ud over at sidde i GE så er Henrik Leth oprindelig uddannet økonom med speciale i statistik og har siddet i bestyrelsen for Grønlands Statistik i knap 7 år.

Som afløser for Henrik Leth i bestyrelsen har Naalakkersuisut udpeget Tønnes 'Kaka' Berthelsen, som dog også er medlem af en organisation. Han er direktør i KNAPK.

Og til valget af Tønnes Berthelsen, siger Aqqaluaq B Egede:

- Vort lands og samfundets penge skal behandles af mennesker, der ikke er bundet til bestemte organisationer og interessegrupper, siger han.

Tønnes 'Kaka' Berthelsen er uddannet Cand. Merc og er ligesom Henrik Leth selv repræsentant for en organisation.

 

Her er bemærkningerne til loven om Grønlands Statistik, som Aqqaluaq B. Egede henviser til: