Fyret landstræner: Det er en ærgerlig situation

Den nu forhenværende håndboldlandstræner Anders Friis er ked af, at han ikke længere skal være landstræner for kvindelandsholdet i håndbold. Det ærgrer ham både på hans egne og spillernes vegne.
Anders Friis var med til at kvalificere kvindelandsholdet til VM i Stavanger for første gang i mere end 20 år. Foto © : KNR / Mathias Davidsen
Skrevet af Sebastian Trosborg
03. april 2024 14:16

26. marts meddelte det grønlandske håndboldforbund, TAAK, at den succesrige duo med landstræner Anders Friis og assisterende landstræner Kim Ostermann Petersen stoppede med øjeblikkelig virkning. 

Det er en situation, der ærgrer den nu tidligere landstræner for kvindelandsholdet, Anders Friis. 

- Det er jeg da ked af og ikke mindst på alle pigernes vegne, for de har virkelig også lagt noget energi i, at det hele kunne lykkes. Så de kunne kvalificere sig til VM, hvor de jo vandt en masse hjerter, siger han. 

Selve tidspunktet for afskedigelsen vækker undren hos håndboldtræneren, der har været tilknyttet holdet i otte år.

Han mener nemlig, at kontinuiteten på kvindelandsholdet har været en af de vigtige nøgler for den store succes, de har opnået. 

- Jeg undrer mig over timingen. Og jeg kan godt forstå, at mange undrer sig over, hvorfor det lige skulle ramme damelandsholdet, som måske er det landshold, der har klaret sig bedst i mange år, fortæller Anders Friis. 

Økonomisk beslutning 

I en pressemeddelelse fra 26. marts skrev TAAK, at årsagen til afskeden med de to trænere var, at der var manglende opbakning til eliteidræt. Derfor så de sig nødsaget til at ændre i strukturen for at overleve.

- Det er naturligvis ikke nogen ønskesituation, men en nødvendighed i bestræbelserne på at sikre vores udvikling uden at ødelægge økonomien, skriver håndboldforbundet i pressemeddelelsen.

Bestyrelsen har haft flere scenarier oppe at vende, men har i sidste ende valgt, at denne løsning er den bedste for at sikre den sportslige del, selvom trænerduoen har opnået stor succes.

- Jeg har været bekendt med de økonomiske udfordringer, som forbundet har oplevet ad flere omgange, og her skal der selvfølgelig prioriteres. Så der er ikke nogle bad feelings overfor forbundet eller Carsten Olsen. Sådan er gamet, siger Anders Friis om fyringen. 

Landstrænerteamet har fået fine ord med på vejen fra håndboldforbundets formand, Carsten Olsen. Og det glæder den forhenværende landstræner.

- Jeg synes jo, at Carsten har været rigtig god til at anerkende vores arbejde, vores præstationer og resultater. Så jeg føler bestemt, at jeg er blevet anerkendt for det. Og ellers synes jeg også, at resultaterne taler for sig selv, siger Anders Friis.

Anders Friis ser da også tilbage på sin tid som landstræner med stor glæde.

- Jeg tager derfra med oprejst pande og er glad for alt det, jeg har opnået, og den rejse, jeg har været igennem sammen med pigerne. Uanset hvad har vi jo et fantastisk minde - os, der var afsted til VM - som ingen kan tage fra os, fortæller Anders Friis.