Frygt for corona: Julefly bliver ændret 

Flyene mellem Kangerlussuaq og København 20., 21. og 22. december er blevet aflyst. Endnu en gang opfordrer Selvstyret folk til ikke at rejse og blive hjemme i julen.
Fly, som ville ankomme til Grønland 20., 21. og 22. december, er blevet aflyst.  Foto © : KNR / Foto: Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Christine Hyldal
02. december 2020 13:09

Fly, som ville ankomme til Grønland fra København 20., 21. og 22. december, er blevet aflyst. 

I stedet er der indsat et ekstra fly mellem København og Kangerlussuaq 19. december.

Dét kan man ombooke til i stedet for, og så kan man også ændre sin billet til 18. december, hvis man skulle have været ombord på de annullerede afgange, oplyser Anna Wangenheim, der er naalakkersuisoq for sundhed (D) på et pressemøde.. december er

LÆS OGSÅ Juleferie: Ændringer i flytrafikken er på vej

Grunden til det er frygt for, at folk ikke vil overholde karantæneperioden. 

Karantæne og retest

Naalakkersuisut har genindført de tidligere regler om fem dages karantæne, når man rejser ind i landet.  

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Du skal testes igen fem dage efter ankomst til Grønland. Når testen viser negativ, må du gå på arbejde og vendte tilbage til dit normale liv igen.

Hvis du ikke vil lade dig genteste, skal du blive hjemme i 14 dage og først gå på arbejde, når du er symptomfri.

For hvis man ankommer med flyet 20. december er der kun fire dage til juleaften - og da karantænen skal vare i fem dage, vurderer Selvstyret, at der er risiko for, at folk dropper karantænen for at hygge sig med familie og venner juleaften i stedet for. 

Man skal retestes på femtedagen efter ankomst. Og dermed er sidste dag for indrejse til Grønland fra Danmark lørdag 19. december, hvis man vil overholde reglerne og spise and og rensdyr med familie og venner juleaften.

19. december tæller nemlig som første karantænedag - og da man skal retestes lillejuleaftensdag, kan man lige nå julen. 

Den anden vej er sidste rejsedag 20. december, hvis man vil nå at holde juleaften i Danmark.

Landslæge: Mange vil blive smittet

Og der er mange, som vil rejse mellem Danmark og Grønland i juleferien. 

Ifølge landslæge Henrik L. Hansen planlægger 2500 at rejse ud af Grønland inden jul. Lidt færre vil rejse ind i landet inden jul.

- Vurderingen er, at der samlet vil være cirka 4000, der rejser mellem Grønland og Danmark mellem jul og nytår. Og så kan man jo begynde at regne på, hvor mange af dem, der bliver smittet, siger Henrik L. Hansen og fortsætter:

- Det bliver et stort tocifret tal. Og det vil være en stor udfordring for Grønland, for vi ved, at alle bliver fanget i testen på vej hertil. Derfor er vi betænkelige, siger han. 

Alle flybilletter kan refunderes fra i dag og frem til 17. januar. Og virker de nye tiltag ikke, kan der blive tale om at sætte antalsbegrænsning på passagerer, siger Anna Wangenheim.

Flest smittede i Danmark på et døgn

På pressemødet opfordrede både hun og landslægen endnu en gang til, at man dropper sin rejse og bliver hjemme i julen. 

- Den største risiko er dem, der rejser mellem Danmark og Grønland mellem jul og nytår. Alle eksperter verden over er meget betænkelige ved julen. Den vil med stor sandsynlighed medføre smittespredning, siger Henrik L. Hansen.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Lige nu er der registreret nul coronasmittede i Grønland. I Danmark ser det dog anderledes ud: 1586 smittede er smittede med covid-19 i løbet af de seneste 24 timer, viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut. 

Det er det højeste antal, der er målt på ét døgn.

Der bliver dog nu testet væsentligt flere personer end i foråret, og derfor findes der også flere smittede uden symptomer.