Frivillige klager efter naturbrand: Engangsmasker og mangel på udstyr

Dårlige iltmasker og ingen beskyttelse til øjnene. Frivillige hjælpere kritiserer beredskabet i Sisimiut for dårlig planlægning af slukning af naturbrand.
Foto © : Aputsiaq Olsen Jonathansen
Skrevet af Ane-Marie Petersen
19. august 2019 11:49

- Jeg begyndte at hoste kraftigt, jeg fik kvalme, ubehag i kroppen og det sortnede for øjnene. Måske havde jeg været for længe i røgen.

Det siger Karl Peter Berthelsen, der var frivillig brandmand under slukningen af den naturbrand, der hærgede i mere end en måned nordøst for Sisimiut. 

Branden er så godt som slukket nu. I sidste uge sendte Beredskabsstyrelsen i Danmark 38 mand til Sisimiut for at hjælpe med at komme flammerne til livs, men frivillige stod stadig for transport ind til branden i bunden i bunden af fjorden Kangerluarsuk Tulleq.

LÆS OGSÅ Video: Brandmænd fejrer at naturbrand er næsten slukket

En af dem er Aputsiaq Jonathansen, som sejlede brandfolk og materiel frem og tilbage. Han kalder synet af naturbranden for uforglemmeligt. 

- Stedet var pakket ind i røg, vi kunne ikke engang se campen. Vi var i røgen hele natten, fortæller han. 

Manglende udstyr

De frivillige fik uddelt beskyttelsesudstyr i form af masker, men maskerne var ikke særligt gode, fortæller Aputsiaq Jonathansen.

- Vores iltmasker holdt ikke ret længe. De skulle holde røgen ude, men vi indåndede den alligevel. Vi fik heller ikke beskyttelse mod øjnene, siger Aputsiaq Jonathansen. 

I Qeqqata Kommunia erkender man, at der ikke var nok og godt nok udstyr til de frivillige hjælpere. For størrelsen på branden kom simpelthen bag på dem, fortæller krisestabschef Laust Løgstrup. 

LÆS OGSÅ Naturbrand: Frivillige forbrændt efter teltbrand

Og han erkender, at kommunen slet ikke var forberedt på at skulle slukke en brand, der var så stor som naturbranden. 

- Vi har ikke haft udstyr nok til vores egne brandfolk eller til de frivillige i den sidste uge, de var med til at slukke branden, siger Laust Løgstrup.

- Vi må erkende, at naturbrandens størrelse og omfang kom bag på os. Og det har givet mange udfordringer, siger Laust Løgstrup og tilføjer, at kommunen har lært meget og bestilt flere udstyr til brandfolkene.

Naturbranden i Kangerluarsuk Tulleq blussede op i starten af juli. Den nåede at brænde i mere end en måned, inden den blev slukket næsten helt i weekenden.