Avannaata Kommunia til Naalakkersuisut: Undersøg mulighederne for genåbning af Illorsuit

Husene fejler ikke noget, og der skal handles, før de forfalder, mener kommunalbestyrelsesmedlem.
- Vi sagde under kommunalbestyrelsesmødet, at mulighederne bør blive undersøgt, før det er for sent, siger Sakio Fleischer. Foto © : Dorthe Qvist
04. september 2020 09:55

Kommunalbestyrelsen i Avannaata Kommunia vil gerne have afdækket mulighederne for en genåbning af bygden Illorsuit. Kommunen har derfor rettet henvendelse til Naalakkersuisut.

Andet ville ikke give mening, for der er stadig huse i god stand, mener en af forslagsstillerne, Sakio Fleischer, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Siumut.

- Vi sagde under kommunalbestyrelsesmødet, at mulighederne bør blive undersøgt, før det er for sent, og husene er i forfald, siger Sakio Fleischer.

LÆS OGSÅ Borgerne har dannet forening

Det bakkede hele kommunalbestyrelsen op om.

Og det har borgmester Palle Jerimiassen fra Siumut så meddelt Naalakkersuisut.

- Kommunalbestyrelsen har bedt mig om at rette en henvendelse til Selvstyret om, at Selvstyret skal undersøge muligheden for, at Illorsuit-borgerne kan vende tilbage til deres bygd. Det har jeg gjort, siger Palle Jerimiassen.

Illorsuit var en af to bygder, der blev rømmet efter et fjeldskred i 2017. Den anden var Nuugaatsiaq, hvor fire omkom, da en tsunami svøbte over bygden.

Illorsuarmiut 

Målinger dengang viste, at der stadig var stor risiko for større fjeldskred - og de kan være til fare for indbyggerne i bygderne. Det betød, at bygdeboerne blev flyttet til større byer, som Uummannaq og Ilulissat.

Men flere har udtrykt deres ønske om at flytte tilbage til deres hjembygd.

- Der er nogle, som har henvendt sig flere gange om, at fjeldsiden, der kan skride, og som ser mest faretruende ud, nu er styrtet, siger Sakio Fleischer.

LÆS OGSÅ Illorsuarmiut demonstrerer for at få lov at vende hjem

Og det er det, som kommunen blandt andet har bedt Naalakkersuisut om at undersøge.

Palle Jerimiassen har fået oplyst, at der vil være nye målinger af fjeldene ved Karrat-fjorden senere på året. Og det er de videnskabelige undersøgelser, der afgør bygdernes fremtid, siger borgmesteren.

- Hvis der skal ændres på den stilling, som bygderne har lige nu, så er det fakta, vi får fra myndighederne, som vi skal arbejde ud fra, siger Palle Jerimiassen.

LÆS OGSÅ Risiko for fjeldskred i Karratfjord stadig meget høj

Men lige nu handler det kun om Illorsuit, der ikke tog meget skade under katastrofen i 2017.

Historien er dog en anden i Nuugaatsiaq, hvor der var store ødelæggelser. Og det er grunden til, at der nu kun er fokus på at genåbne Illorsuit, siger Sakio Fleischer.

De sidste målinger i fjeldet blev udført i december 2018. De viste, at der var høj risiko for fjeldskred i Karratfjorden, som lægger ved Nuugaatsiaq.