Fravær ødelægger undervisningen

Når elever på de grønlandske gymnasier vælger sofaen derhjemme frem for stolen i klasselokalet skaber det store problemer. Både for dem selv og for selve undervisningen.
Foto © : Jaaku Lyberth/KNR
Skrevet af Mette Wallach
04. december 2018 07:06

I skoleåret 2015-2016 mødte grønlandske gymnasieelever ikke op til timerne mellem 13 og 18 procent af tiden. Det viser udtræk fra skolernes fraværsregistrering Lectio.

LÆS OGSÅ Flere grønlandske unge starter i gymnasiet

Ifølge studiekonsulent og lærer på GUX Aasiaat, Sidse Birk Johansen, skyldes fraværet alt fra mildere teenagetræthed omkring mørketid til elever med traumer fra barndommen

Men når man som elev vælger at skrotte undervisningen til fordel for serier, søvn eller shopping, så går det ud over ens chancer for at blive student, fortæller Sidse Birk Johansen også.

- I sidste ende kan det have den alvorlige konsekvens, at man rent faktisk bliver smidt ud af gymnasiet, siger hun og forklarer, at skal gymnasieuddannelsen være noget værd, så skal man kunne forvente, at eleverne har været tilstede i undervisningen og rent faktisk lært noget.

- Det kan selvfølgelig have den konsekvens for den enkelte elev, at man ikke får studentereksamen.

LÆS OGSÅ GUX vil undersøge hvorfor eleverne falder fra

Går også udover undervisningen

Men fraværet blandt eleverne går ikke kun udover den enkelte elev. Det går også udover undervisningen, fortæller en anden gymnasielærer på GUX Aasiaat, Lars Krogsholm.

Han nævner eksempelvis gruppearbejde, som svært at planlægge, når man aldrig ved, hvor mange der dukker op til timerne:

- Men hvis der altid mangler en eller to i gruppen, så er det meget svært at holde den røde tråd i sådan et arbejde. Det er også meget svært, hvis de skal præsentere noget for hinanden, hvis man ikke kan regne med, at de møder op til timen torsdag morgen. Så falder det hele fra hinanden. Og det giver altså læreren nogle enorme udfordringer med hensyn til at få gennemført en undervisning hvor eleverne virkeligh får lært kernestoffet i fagene, siger Lars Krogsholm.

Begge lærere oplever, at eleverne i Aasiaat bliver bedre til at møde op jo længere de når i gymnasiet. Tal fra Epinion viser dog det modsatte - nemlig at fraværet stiger fra 1. g til 3. g.