Fratrådt TV 2-chef vil ikke tage hele skylden for falsk artikel om Múte B. Egede

Eks-TV 2-chef Ulla Østergaard fortæller, at hun var i chok over falsk artikel om formanden for Naalakkersuisut.
I artiklen, der blev udgivet få dage før valget i Grønland, stod der, at Múte Egede havde været inhabil i to sager, som han selv havde haft en økonomisk fordel af. Men det var forkert. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Ritzau
31. august 2021 11:06

Den tidligere redaktionschef på TV 2, Ulla Østergaard, afviser, at hun bærer hele skylden for, at mediet bragte fejlagtige anklager mod formanden for Naalakkersuisut, Múte Egede, midt under valgkampen i Grønland.

Det skriver Berlingske.

Det er første gang, at den tidligere TV 2-chef udtaler sig som sagen, siden hun fratrådte sin stilling i juni.

LÆS OGSÅ TV 2-formand afviser overlagte fejl i sag om grønlandsk valg

Over for avisen erkender Ulla Østergaard, at hun havde det formelle ansvar som redaktionschef. Men hun mener ikke, at hun bærer hele skylden for artiklen, der blev skrevet af to TV 2-journalister.

- Som journalist i 30 år har jeg aldrig været nødt til at spørge en af mine chefer om, hvorvidt man skulle researche en historie til bunds eller høre modparten. Og jeg er blevet forsikret om, at modparten blev hørt, siger Ulla Østergaard blandt andet til Berlingske.

Intern undersøgelse

Udmeldingen kommer efter en intern undersøgelse fra tv-stationen, hvor den tidligere TV 2-chef bliver udpeget som hovedansvarlig for forløbet.

Undersøgelsen peger også på, at "både reporteren og redaktøren på tv2.dk bærer en betydelig del af ansvaret".

I artiklen, der blev udgivet få dage før valget i Grønland, stod der, at Múte Egede havde været inhabil i to sager, som han selv havde haft en økonomisk fordel af.

Men det var forkert. TV 2 måtte trække historien tilbage og beklage, at den var blevet bragt.

Politianmeldelse for injurier

Múte Egede, der som bekendt vandt valget, mener selv, at historien var plantet for at påvirke valgets udfald.

Han har siden varslet en politianmeldelse af TV 2 for injurier.

Ud over at erkende sit ansvar siger Ulla Østergaard til Berlingske, at hun var "chokeret", da hun opdagede, at Múte Egede ikke var blevet hørt i den publicerede artikel.

LÆS OGSÅ Mute B. Egede til medie: Politisag er måske være på vej mod TV2

Det skyldes, at hun havde indtrykket af, at det var sket, forklarer hun.

Ulla Østergaard afviser samtidig, at hun skulle have presset nogle journalister til at skrive historien, ligesom hun heller ikke vil afsløre kilden til det tip, der dannede baggrund for artiklen.

TV 2's bestyrelsesformand, Jimmy Maymann, afviste mandag i en redegørelse om sagen ifølge Mediawatch, at mediet bevidst skulle have forsøgt at påvirke udfaldet af det grønlandske valg ved at bringe historien.