Forsvaret skal finde afløser til Challenger-fly

De store Challenger-transportfly flyver snart på sidste vers. Forsvaret skal nu leje erstatningsfly, til der er indkøbt nye transportfly.
Et af forsvarets Challenger-fly, som snart har udtjent sin værnepligt. Foto © : Henning Jespersen-Skree, Flyvevåbnets Fototjeneste Nord
15. august 2024 10:05

Forsvarets transportfly, Challenger-flyene, skal snart på pension.

Det oplyser Forsvarsministeriet i Danmark i en pressemeddelelse.

Heri står, at Forsvarets 'Challenger-kapacitet er udfordret og nærmer sig afslutningen på sin levetid'.

Challenger-flyene brugs som transportfly i Forsvaret og som statsfly for den danske regering og kongehuset, ligesom de bruges til overvågnings- og redningsopgaver, blandt andet her i landet, hvor et af Challenger-flyene har fast base i Kangerlussuaq under Arktisk Kommando. 

Men fremover skal flyene prioriteres til netop de vigtigste opgaver, siger den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

- Det reducerer den operative rådighed for flyene, hvilket betyder, at der er behov for, at vi prioriterer kapaciteten til at løse de operative opgaver, herunder særligt vores forpligtelser i rigsfælleskabet. Derfor har vi besluttet at kigge på et alternativ til statsflysopgaven.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse vil i denne uge starte en udbudsrunde, der skal føre til, at Forsvaret kan leje en eller flere fly som erstatning for Challenger-flyene. Udbuddet skal være færdigt i dette halvår.

I en forsvarsaftale, som blev indgået i foråret på Christiansborg, blev det bestemt, at der skal laves en undersøgelse af behovet for nye transportfly hos Forsvaret.